Znovínu Znojmo klesly loňské tržby i zisk

Jednomu z největších moravských producentů vína Znovínu Znojmo klesly loňské tržby meziročně o 4,6 procenta na 269 milionů korun. Čistý zisk se podle neauditovaných výsledků snížil z 19 milionů v roce 2010 na 4,5 milionu korun. Vyplývá to z vyjádření ředitele firmy Pavla Vajčnera pro Euro.cz. Lahví prodal Znovín necelých 5,2 milionu kusů, což je meziročně o 8,2 procenta méně.

Na snížení objemu tržeb mělo podle Vajčnera rozhodující vliv omezení prodejů levnějších vín. „Z porovnání prodeje celkového počtu lahví a příjmů je zřejmý nárůst realizační ceny vína za jeden litr,“ poznamenal šéf společnosti.

Ve výsledcích se projevila i nízká úroda hroznů v roce 2010 a s tím související 50procentní zdražení této základní suroviny. „Do zisku se promítly také náklady na pořízení 310 hektarů vinic na Hustopečsku a Znojemsku v průběhu roku,“ doplnil Vajčner, který loňské nákupy hodnotí jednoznačně pozitivně. Znovínu totiž stoupla soběstačnost v hroznech na víc než polovinu z celkového zpracovávaného množství. Letos firma plánuje investovat do technologií na zpracování hroznů.

David Vagaday

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info