Potravinářská komora spustila vlastní testy potravin
17.02.2012 | E15 on line
Potravinářská komora ve spolupráci s časopisem Svět potravin a Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze spustila vlastní testy vybraných druhů potravin. Každý měsíc by testům měly být podrobeny dva typy výrobků, jako první přišly na řadu špekáčky a šunka. Výsledky hodlá komora zveřejňovat na internetu a prostřednictvím médií.
Nízká kvalita některých potravin, často z dovozu, a pochybení obchodníků prodávajících prošlé zboží nebo zboží s přelepenými daty spotřeby jsou v posledních měsících častým terčem kritiky médií a objektem zájmu potravinářské inspekce. Testy komory by měly lidem naopak říct, jak rozpoznat ty lepší potraviny.
„Zaměřujeme se na to, jak lidem doporučit, co je kvalitní, ukázat, že se nemohou řídit jen cenou, na co si mají dávat pozor, které výrobky jsou lepší a které horší,“ uvedla mluvčí komory a zároveň šéfredaktorka Světa potravin Dana Večeřová.
Například u testu sedmi druhu výběrových šunek se ukázalo, že po chuťové stránce nebyly mezi vzorky zásadní rozdíly. „Trochu bylo zklamáním, že všichni výrobci použili do výrobků karagenan, tedy izolát z mořských řas, který má za úkol držet výrobek pohromadě,“ uvedla Večeřová. Ukázalo se totiž, že to mělo své opodstatnění. „Většina testovaných šunek byla zrnitá, což by se v případě výběrové šunky stávat nemělo,“ dodala. Další testy se budou týkat salámů typu herkules a vysočina, spišských párků, másla či eidamů.
Tuzemští výrobci v poslední době často zdůrazňují, že jejich výrobky jsou srovnatelné, ne-li lepší, než mnohé ze zahraničí. Snaží se tak bojovat o zákazníky zejména v době krize a klesající či stagnující spotřeby. Často ale upozorňují na to, že nelze vyrábět kvalitní produkty z levných surovin. „Tlak řetězců na co nejnižší cenu potravinářských výrobků a snaha nabízet co nejlevnější zboží na trh přivádí řadu levných zahraničních výrobků, které byste na pultech v Německu nebo Rakousku nenašli,“ uvedl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. „Nelze vyrábět vysoce kvalitní potraviny za cenu, které nedosahují ani nákladů na výrobu,“ dodal.
Další články v kategorii
- Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku (26.04.2024)
- Komunitní energetika je o krok blíž. Do druhého kola energetických společenství postupuje 57 komunitních projektů (26.04.2024)
- Greenpeace: Lesy ČR možná pokácejí přes 15.000 starých stromů v Krušných horách (26.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou (26.04.2024)
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Evropský parlament odhlasoval zákaz některých plastových obalů (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)