Společná zemědělská politika po roce 2013 z pohledu ČR

SZP po roce 2013 – příležitost pro její modernizaci.

1)     Společné prohlášení k budoucnosti Společné zemědělské politiky po roce 2013

Za úspěch v rámci SZP je třeba považovat podepsání tohoto Společného prohlášení Bulharska, České republiky, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenské republiky, na jehož vzniku se České republika aktivně podílela. Prohlášení bylo předloženo k podpisu slovenskou stranou při příležitosti setkání zemí Visegrádské skupiny v Bratislavě dne 9. listopadu 2010. K finální verzi společné deklarace, podepsané dne 12. 12. 2010, se připojila nad rámec výše uvedených států (s výjimkou Maďarska s ohledem na brzký výkon předsednictví v EU) rovněž Litva, Estonsko, Lotyšsko, Kypr, Švédsko a Portugalsko.

2)     Sdělení Evropské komise k budoucí podobě Společné zemědělské politiky

Dne 18. 11. 2010 zveřejnila Evropská komise oficiální verzi Sdělení k budoucí podobě Společné zemědělské politiky. Jedná se o materiál, jehož formální prezentace na půdě Rady EU proběhla dne 29. 11. 2010 u příležitosti zasedání ministrů zemědělství a který byl zároveň velmi obecným předvojem konkrétních legislativních návrhů očekávaných ze strany Evropské komise. Materiálu předcházela veřejná diskuse pod záštitou Evropské komise zahájená v dubnu 2010, která měla Evropské komisi nastínit možnosti dalšího směřování SZP dle přání zemědělské veřejnosti. (doplnit odkaz)

3)     Společná deklarace České republiky, Německa, Itálie, Rumunska, Slovenska a Velké Británie proti cappingu

Dne 21. 2. 2011 v průběhu Rady ministrů zemědělství a rybářství v Bruselu dosáhla významného úspěchu iniciativa České republiky k odmítnutí cappingu, a to podpisem společné deklarace České republiky, Německa, Velké Británie, Slovenska, Rumunska a Itálie. Deklarace byla následně předána komisaři pro zemědělství a rozvoj venkova. Díky iniciativě ČR tak byla dosažena blokační minorita proti zastropování přímých plateb s tím, že obecnou podporu vyjádřila rovněž řada dalších členských států. (doplnit odkaz)

4)     Závěry maďarského předsednictví k budoucnosti Společné zemědělské politiky

Zveřejnění oficiálních legislativních návrhů k budoucímu směřování SZP předcházela řada formálních, neformálních i technických jednání ke Sdělení EK a rovněž snaha maďarského předsednictví dosáhnout v březnu 2011 k tomuto Sdělení přijetí závěrů Rady. Toto úsilí maďarského předsednictví nicméně nebylo naplněno a Rada na svém jednání dne 17. 3. 2011 přijala pouze závěry předsednictví podpořené kvalifikovanou většinou členských států (proti znění textu se vyslovily delegace Velké Británie, Švédska, Dánska, Litvy, Lotyšska, Estonska a Malty). Hlavní překážkou pro schválení plnohodnotných závěrů Rady se stala především malá ambicióznost textu, problematické formulace v kontextu financování SZP a budoucí podoby tržních opatření a rovněž nedostatečný akcent na vyrovnání podmínek mezi členskými státy. (doplnit odkaz)

5)     Zpráva zpravodaje Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu Alberta Desse

Tématem budoucnosti Společné zemědělské politiky se aktivně zabývá rovněž Evropský parlament, jemuž byla vstupem Smlouvy o fungování EU v platnost a účinnost přiznána spolurozhodovací pravomoc.. Dne 28. 2. 2011 představil zpravodaj Albert Dess na jednání Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu svou zprávu na toto téma a ve dnech 11. – 12. 4. 2011 následně proběhla v rámci výboru diskuse k pozměňovacím návrhům k této zprávě (celkem 1267 návrhů). Pozměňovací návrhy, zaměřené proti cappingu a zpracované ve spolupráci s nevládními organizacemi, uplatnila prostřednictvím svých europoslanců rovněž ČR, nicméně tyto pozměňovací návrhy nebyly v rámci finálních diskusí přijaty. Dne 25. 5. 2011 Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu Dessovu zprávu schválil a dne 23. 6. 2011 byla přijata i při hlasování na plenárním zasedání Evropského parlamentu. (doplnit odkaz)

6)     Legislativní návrhy Evropské komise k reformě Společné zemědělské politiky

Dne 12. 10. 2011 zveřejnila Evropská komise dlouho očekávané legislativní návrhy k reformě SZP po roce 2013 (doplnit odkaz). Legislativní návrhy byly v den jejich zveřejnění představeny komisařem D. Cioloşem europoslancům na zasedání Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu. Oficiální představení a první výměna názorů na půdě Rady EU k těmto návrhům následně proběhla v rámci Rady ministrů pro zemědělství a rybářství ve dnech 20. – 21. 10. 2011 v Lucemburku. Vyjednávání ohledně budoucí podoby SZP bude pokračovat během nadcházejících předsednictví Dánska, Kypru a Irska v Radě EU.

Další informace týkající se vývoje projednávání budoucí podoby Společné zemědělské politiky Evrospké unie je možné získat v položce“Tiskové zprávy”.

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info