Souhrn událostí uplynulého dne – 20.2.2012

Evropská komise vyzvala členské státy k zavedení obohacených klecí

Zavedení obohacených klecí požaduje směrnice č. 1999/74/ES, podle níž měly původní klece zmizet z chovů do konce roku 2011. Neupravené klece na nosnice stále používají chovatelé ve 13 členských zemích unie, a to v Belgii, Bulharsku, Řecku, Francii, Španělsku, Itálii, Kypru, Lotyšsku, Maďarsku, Nizozemsku, Polsku, Portugalsku a Rumunsku.

Produkce tuzemských mlékáren loni po čtyřech letech rostla

Tuzemské mlékárny loni od zemědělců vykoupily a zpracovaly 2,303 miliardy litrů mléka, meziročně o 0,5 procenta více. Dodávky mléka do mlékáren v Česku kvůli zlepšeným výkupním cenám suroviny vzrostly poprvé od roku 2007, vyplývá z údajů, které dnes ČTK poskytl Českomoravský svaz mlékárenský.

Ministerstvo zemědělství získalo prostředky na zachování finanční podpory mladých zemědělců

Ministerstvo zemědělství začne letos na podzim opět přijímat žádosti mladých zemědělců o finanční podporu. Farmáři do čtyřiceti let, kteří s prací v zemědělství začínají, tak mohou dosáhnout na dotaci ve výši až 40 tisíc eur na realizaci svých podnikatelských plánů.

Víno v Evropě: Kdo platí nejvyšší spotřební daň?

V současné době se z vína v Česku spotřební daň neplatí. V mnoha zemích EU však ano. V Irsku činí u některých vín spotřební daň dokonce 3,80 € na litr. Už v roce 2013 by mohlo v Česku podražit víno. Důvodem by bylo zavedení spotřební daně ve výši 10 Kč na litr vína, což je jeden z daňových návrhů Ministerstva financí.

SZPI chce zveřejňovat klamavě označené potraviny

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se chystá na svých webových stránkách zveřejňovat údaje o falšovaných potravinách, u nichž výrobce například některé složky nahradil levnějšími, aniž by o tom zákazníky náležitě informoval. Spolupráci chce inspekce nabídnout i svým evropským partnerům.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info