Virus žluté mozaiky fazolu

Hlavními symptomy nákazy fazolí virem žluté mozaiky fazolu (BYMV - bean yellow mosaic potyvirus) je žlutavé a zelené mozaikové vzorkování listu. Některé kmeny tohoto viru mohou způsobovat intenzivnější tmavě zelené mramorování.    

Je důležité poznamenat, že lusky nejsou postihovány. Avšak počet semen na infikovaný lusk může být snížen. Tento virus je primárně problémem pro luskoviny, jako například fazole, hrách a vignu.     

Protože BYMV a virus obecné mozaiky fazolu CBMV (common bean mosaic virus) patří do stejná skupiny virů, pěstitelé mohou někdy tyto dva zaměňovat. Velký rozdíl je v tom, že symptomy u CBMV jsou typicky intenzivnější.  Pěstitelé uvidí apikální růst u rostlin s CBMV ukazující zelené žilnaté páskování následované silným puchýřovatěním a deformováním listů. To jsou příznaky, které nejsou obvykle viditelné u BYMV.     

Virus BYMV je přenášen mšicemi. Ve skutečnosti může tento virus cca 20 druhů mšic přenášet. Druhy, na které je třeba dát si pozor, jsou mšice běžnější na fazolích, jako například mšice maková (Aphis fabae), kyjatka hrachová (Acyrthosiphon pisum), mšice vojtěšková (Aphis craccivora) a mšice broskvoňová (Myzus persicae). Jakmile se mšice začne živit na rostlině, může být infikována již za 60 sekund.    

Je klíčové si připomenout, že tento hmyz nezadrží virus déle než 1 hodinu. To může být méně času, jestliže aktivně sondují. Jediný způsob, kterým mohou znovu přenést virus je, když začnou přijímat potravu z infikované rostliny. Protože mšice může infikovat rostlinu tak rychle, insekticidy nejsou schůdnou alternativou, jak zabránit přenosu v poli.

Preventivní kontrola:

Obecně by pěstitelé měli volit odrůdy resistentní vůči tomuto viru, zvláště pro virus CBMV. Používání odrůdy resistentní vůči CBMV omezí celkové škody, jestliže je přítomný také BYMV.    

Navíc, pěstitelům je doporučováno, aby omezovali plevely ohraničující plodinu předtím, než je etablována, zvláště druhy jetelů a ptačinec.

American Vegetable Grower, vol. 60, 2012, č. 1, s. 34

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info