Souhrn událostí uplynulého dne – 22.2.2012

Nařízení pro med se stopami GMO na úrovni EU?

Zacházení s medem kontaminovaným pylem geneticky modifikovaných rostlin by mělo být regulováno nařízeními na úrovni EU. Pro tento návrh se minulý týden vyslovila spolková vláda. Med z Evropské unie a třetích zemí se na vnitřním trhu EU volně obchoduje, uvedla vláda v odpovědi na dotaz levé frakce.

Loňská sklizeň obilovin byla o pětinu vyšší než v roce 2010

Loňská sklizeň obilovin na jihu Čech byla podle definitivních výsledků, které zveřejnil Český statistický úřad, o pětinu vyšší než v roce předchozím. Sklizeno bylo 756.164 tun obilovin s průměrným hektarovým výnosem 5,12 tuny. Z dlouhodobého pohledu byla sklizeň v kraji třetí nejvyšší za posledních dvacet let.

Rýže zlevňuje. V českých obchodech to zatím nepoznáte

Rýže na světových burzách zlevňuje. Za poklesem ceny stojí přebytek komodity, které je letos nejvíce za posledních deset let. Odborníci předpokládají, že produkce letos vzroste o 2,6 procenta na 462,75 milionu tun. Zásoby rýže dosáhly podle agentury Bloomberg na nejvyšší úroveň od roku 2003.

Penny Market dále klame o „České kvalitě“

SZPI vykonala opakované kontroly, jejichž cílem bylo ověřit, zda a jak naplňuje řetězec Penny Market opatření, podle nějž měl zajistit, aby nedocházelo ke klamání spotřebitelů při nabízení výrobků pod visačkou Česká kvalita. Inspektoři zjistili, že uložená opatření nebyla dosud splněna.

SVOL:Ceny dřeva jsou nejlepší za řadu let, ale ubývají malé pily

Majitelé obecních a soukromých lesů dostávají za metr krychlový kvalitní smrkové kulatiny kolem 2200 až 2300 korun. Přes malý pokles zkraje roku to je stále nejvíc za mnoho let. Poptávka po dřevě stoupla prý kvůli problémům s těžbou ve státních lesích. Zdražení však škodí menším zpracovatelům dřeva. Někteří už zkrachovali a další jsou na hraně existence.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info