Hovězího masa v kraji vyrábí víc než dříve

Podíl Zlínského kraje na celkové produkci hovězího i vepřového v ČR se v minulém roce zvýšil. Nárust je i ve skopovém mase.

Fakta o výrobě masa ve Zlínském kraji v roce 2011:

- celkem bylo v kraji za čtyři čtvrtletí 2011 vyprodukováno 4570 tun hovězího masa (vč. telecího) v jateční hmotnosti, což v porovnání s předchozím rokem znamená zvýšení o 4,9 %. Průměrná živá hmotnost jednoho poraženého kusu skotu v kraji v tomto roce činila 463,8 kg.

- podíl výroby hovězího masa na celkové produkci masa v kraji ve sledovaném období vzrostl z 35,7 % v roce 2010 na 37,5 % v roce 2011. Také podíl Zlínského kraje na republikové produkci hovězího masa se zvýšil, a to z 5,9 % v roce 2010 na 6,3 % ve sledovaném roce

- Celkem bylo vyrobeno 7,6 tisíce tun vepřového masa v jateční hmotnosti, tj. meziroční snížení o 243 t (o 3,1 %). Průměrná živá hmotnost prasete (bez prasnic a kanců) dosáhla 107,4 kg. Podíl vyrobeného vepřového masa na celkovém množství masa za celý rok 2011 ve Zlínském kraji klesl z 64,1 % v roce 2010 na 62,3 %. Zlínský podíl na republikové výrobě vepřového masa za sledované období se zvýšil o 0,1 procentního bodu na 2,9 %.

- V průběhu roku bylo ve Zlínském kraji poraženo 448 ovcí včetně jehňat (meziroční zvýšení o 39,6 %). Proti srovnatelnému období minulého roku došlo ve výrobě skopového masa k nárůstu o 39,5 %.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info