Dovoz a vývoz zemědělských produktů a potravin, obchodování se živými zvířaty

V důsledku klesajících stavů hospodářských zvířat, pro něž je obilí významnou krmnou plodinou, vznikají v posledních letech jeho každoroční přebytky a nemalá část komodity se ze země vyváží.

V loňském roce jsme dovezli zemědělské produkty a potraviny za rekordních 155,5 miliardy korun, což je o 15,5 miliardy meziročně více. Historicky nejvyšší byl také vývoz, jehož hodnota dosáhla 120,7 miliardy Kč. Agrární schodek se meziročně prohloubil o 97 milionů korun na 34,7 miliardy Kč (Zemědělský svaz ČR). Nejvyšší schodek, 14,3 miliardy Kč, zaznamenal obchod s masem a droby. Deficit se meziročně prohloubil o 1,6 miliardy Kč. Masa bylo dovezeno za 19,5 miliard korun. Tuzemská výroba masa dlouhodobě klesá, domácí spotřeba se přitom v posledních letech výrazněji nemění. Pokles produkce je více nahrazován dovozem.

Výrazný deficit je monitorován také v obchodu se zeleninou. Loni skončil schodkem 7,8 miliardy, přestože se bilance meziročně mírně zlepšila. U ovoce a ořechů deficit nepatrně vzrostl na 9,2 miliardy. Záporný výsledek mělo loni 16, kladný osm z celkem 24 kategorií výrobků řazených mezi agrární produkty.Nejlepší bilanci jsme stejně jako předloni dosáhli u obilovin, kde přebytek obchodu meziročně vzrostl o čtyři miliardy na 9,5 miliardy Kč.Kladným výsledkem blížícím se čtyřem miliardám skončilo obchodování s živými zvířaty. Kladné saldo obchodu s mlékem, vejci a medem činilo 3,8 miliardy Kč.Je třeba udělat vše pro zvýšení živočišné produkce a její uplatnění na trhu, neboť jakékoliv snížení produkce v ČR se na trhu hbitě vyrovná. Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1994. Nejhorší bylo loni, kdy zemědělsko-potravinářský zahraniční obchod ČR skončil s deficitem 34,6 miliardy korun. Agrární dovoz roste dlouhodobě rychleji než vývoz stejných kategorií zboží z Česka do zahraničí. Podle předloňského vyjádření ministerstva zemědělství by dlouhodobě pasivní saldo agrárního zahraničního obchodu nemělo být posuzováno negativně, neboť vychází z postavení ČR jako průmyslové země.Sekaninová Irena

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info