21denní kojení selat je optimální

Obsazení drahých porodních kotců by mělo být maximálně optimalizováno. Zde hraje svoji roli také délka kojení selat. Otázku zda je optimální délka 21 nebo 28 dní a jaký má vliv na plodnost prasnic v následujícím vrhu, měly zodpovědět výsledky analýzy údajů z 24 144 vrhů selat pocházejících z celkem 15 zemědělských podniků vestfálského výrobního kroužku a Zemského svazu rýnských chovatelů prasat (spolková země Severní Porýní-Vestfálsko).

Výsledky analýzy:

Délka intervalu od odstavu do zapuštění se u obou variant délky mléčné výživy téměř nelišila.

  • U třítýdenního sání selat byl tento interval 5,33 dní, u 4týdenního 5,31 dní. Bez ohledu na délku kojení selat byl interval od odstavení do zapuštění u prvniček o 0,5 dne delší.

  • Počet živě narozených selat v následujícím vrhu u prasnic s 4týdenní laktací byl v průměru 12,3; což je o 0,4 selete více než u prasnic s 3týdenní laktací.

  • V dalším dílčím šetření byla porovnávána délka kojení selat mezi 16 a 24 dny.

  • Podíl oprasených plemenic při kojení selat v délce 20 až 22 dní byl o 4,8 % vyšší než v případě 23denní laktace, příp. u prasnic, které již musely selata odstavit 17. den po porodu.

  • Počet selat stoupl při prodloužení doby kojení selat z 20 na 22 dní na 1 106 selat na 100 zapuštění. Nad 23 dní index počtu selat opět poklesl. 

  • Závěr:

21denní sání mléka od matek je u selat nejenom doporučováno, ale je také biologicky opodstatněné. Po uplynutí této doby je děloha plemenic již dostatečně zavinutá a proto je plně připravená na další zapuštění. Kdo se ale rozhodne pro systém třítýdenního kojení selat, měl by tento termín přesně dodržet a ne ho ani překračovat ale ani zkracovat.

21 Säugetage sind optimal

SUS, 2011/2012, č. 6, s. 54

 

 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info