Snížení věku dojnic při prvním otelení

Holštýnské dojnice jsou schopné se poprvé otelit již ve stáří 24 až 26 měsíců.

Předpokladem pro potenciální snížení věku při prvním otelení u holštýnských dojnic na 24 až 26 měsíců je podle zkušeností profesorky Steffanie Wiedemannové optimalizace odchovu telat. Svoje zkušenosti prezentovala u příležitosti 62. veřejné konference Univerzity Christiana Albrechta v Kielu. Ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko je dosud pravidlem průměrný věk při prvním zapuštění 29,4 měsíců.

Odchov budoucích dojnic lze dělat velmi efektivně. Důležitým předpokladem je rychlé a dostatečné zásobování telat prvním výdojkem dobré kvality. Napájení telat mlezivem je podle profesorky Wiedemannové nejdůležitější a cenově nejpříznivější metodou, jak zredukovat riziko závažných onemocnění nebo ztrát v odchovu. Čerstvě narozená telata by proto měla v průběhu prvních dvou hodin života přijmout minimálně dva litry kolostra, v časovém rozmezí do dalšího krmení by měla být telatům nabídnuta další dávka také v objemu dvou litrů. Zásadním předpokladem efektivního odchovu telat je adekvátní zásobování jejich organismu energií a živinami i v průběhu následujících týdnů.

Je třeba zásadně přehodnotit, zda je účelné zásobovat organismus telat mlékem nebo mléčnými náhražkami v omezené míře. Intenzivní krmení telat v prvních týdnech života zlepší v krátkodobém horizontu kondici mláďat a ve středně a dlouhodobém horizontu produktivitu dojnic. I čerstvě narozená telata mohou přijmout dávku mléka v množství 8 až 12 litrů za den a dosáhnout tak průměrný přírůstek ve výši 600 až 1000 gramů. Pokud jsou telata zásobována omezeným množstvím energie, dosáhnou jen přírůstků v rozmezí 200 až 400 gramů. Nižší intenzita krmení v období odchovu telete má také negativní vliv na příjem sušiny.

Chovatelé dojnic, kteří chtějí lépe využít produkční potenciál svých plemenic, by měli revidovat management odchovu telat v souladu s aktuálními výsledky výzkumů.

Erstkalbealter bei Holsteins auf 24 bis 26 Monate senken

www.topagrar.com

Přeložila : Ing. Dana Nehasilová, SZPI

Sekaninová Irena

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info