Vejce za 5,50? Ceny až nehorázně rostou

Komu doma v kurníku nekvokají slepice, musí sáhnout hlouběji do kapsy a ještě mu hrozí, že vejce možná ani nesežene.

Ceny vajec totiž v posledních dvou týdnech letí vzhůru. Nehorázně. V centru Olomouce se dají koupit i za 5,50. Někteří obchodníci využívají propadu trhu v souvislosti se zpřísněním legislativy, která na území Evropské unie zakazuje prodej vajec od slepic žijících v takzvaných neobohacených klecích.

„Ne, to nejsou normální, ale čokoládová vejce,“ přeli se manželé, zhruba šedesátníci, když popoledni v centru Olomouce procházeli kolem cedule s nápisem vejce 5,50. Na jiném místě zase nabízeli balení deseti vajec za stovku. V některých prodejnách nebyly vejce téměř žádné. „Minulý týden jsem byla nakupovat v supermarketu a měli jen balení po třiceti vejcích a drahé. Jsme dva, to se nám nevyplatí kupovat. Menší balení neměli, tak jsme momentálně bez vajec,“ uvedla osmadvacetiletá Olomoučanka Michaela.

Tlak řetězců

Podle farmářů je situace špatná. Kritizují, že různí překupníci zneužívají nedostatku vajec a nasazují nereálné ceny. „Obchodní řetězce zase vyvíjejí tlak, aby se k surovině dostali za co nejnižších podmínek,“ uvedl výrobní ředitel Zemědělského družstva Senice na Hané Lubomír Vítek. „Na farmě prodáváme vejce za tři koruny a myslím, že reálná cena, jak by dnes mohla být na pultech nastavena, je 3 až 4 koruny,“ uvedl. „Prodávat vejce za více než pět korun? Pro to nevidím důvod. Takový přístup křiví racionálně nastavené náklady a racionální vývoj cen,“ reagoval Lubomír Vítek.

Zákaz chovu v klecích

Od ledna je v zemích Evropské unie chov nosnic v klasických klecích zakázán. To položilo některé chovatele drůbeže, protože neměli na investici do moderních technologií a zastavilo dodávky vajec ze všech českých a hlavně zahraničních chovů, které podmínku nesplňují. V Olomouckém kraji skončili dvě farmy.

Prodejci nemohou odebírat vejce pocházející z neobohacených klecových chovů, kde slepice nemají vylepšené životní podmínky. Veterinární inspekce takové dodávky vrací zpět a obchodníkům hrozí postih. V Olomouci hned počátkem ledna zachytila na 200 tisíc takových vajec v jednom supermarketu a vrátila je zpět polskému výrobci.

Zákazník podle označení na vejcích nepozná, jestli jsou z obohacených nebo neobohacených chovů, v obou případech je první číslovkou trojka. Původ dále dohledávají právě veterinární inspektoři.

Autor: Daniela Tauberová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info