Vinaři se rozkmotřili kvůli 70 milionům

Drobní pěstitelé jdou proti velkým vinařským společnostem. Malé firmy nechtějí odvádět peníze do Vinařského fondu.

Malá česká a moravská vinařství zahájila vzpouru proti Vinařskému fondu, který rozděluje miliony na propagaci a podporu prodeje vín. Peníze do něj posílají sami vinaři - podle zákona padesát haléřů z každého prodaného litru vína a nově dokonce i z dosud neprodané produkce. Nyní se zhruba sedmdesát firem proti fondu spojilo - vyčítají mu zejména rozdělování dotací.

"Fond je špatná věc už ze zásady. Rozdělování peněz je podpora neschopnosti," kritizuje Josef Valihrach z Krumvíře ve Velkopavlovické vinařské oblasti.

"Aktéři té vzpory nevznesli nikdy žádnou připomínku," reagoval ředitel fondu Jaroslav Machovec.

Kdo koho dotuje

Drobným vinařům vadí, že se musejí podílet na živení projektu, u něhož mají jen velmi malý vliv na to, kam peníze z něj potečou.

Kromě Valihracha žádají změnu i další uznávané firmy - Pavlovín Velké Pavlovice či Tanzberg Mikulov Vladimíra Železného. Založili si konkurenční Vinařskou asociaci a prosazují zrušení fondu. Vládě to mimochodem před časem doporučila i Národní ekonomická rada vlády. Stát do Vinařského fondu pošle každý rok kolem 40 milionů korun a podle materiálů NERV nenese fond výraznější daňový efekt.

Fond hospodařil vloni s rozpočtem bezmála 70 milionů korun. Vznikl před deseti lety ze zákona a jeho členy musejí být všichni vinaři, kteří mají alespoň hektar vinic nebo vyrobí tisíc litrů vina ročně. Peníze od vinařů i od státu mají sloužit propagaci vína.

Jenže malí pěstitelé fondu vyčítají, že podporuje například prodej vína v supermarketech, kde oni sami svoji produkci nenabízejí. Výhodu tak čerpají jen velké vinařské společnosti. Například na podporu prodeje vína v řetězcích šlo loni zhruba 11 milionů korun. "Tam se ale prodává 70 procent vín v Česku. A když řídíte marketing, není možné tuto skupinu vynechat," brání se ředitel fondu Jaroslav Machovec.

I další výčitka směřuje na rozdělování peněz. "Někdy jezdí vinaři na výstavy ne proto, že to pro ně má smysl, ale jen proto, že tam směřovala finanční podpora fondu," říká obchodník Petr Marek, který stál u založení asociace.

Tomu ano, tomu ne

O milionech rozhoduje každý rok jedenáctičlenná rada fondu, kterou tvoří z většiny velcí vinaři a politici. Členy rady jmenuje do funkce ministr zemědělství. Ve vedení fondu jsou tak například Milan Venclík (bývalý šéf jihomoravské ODS), senátor Jan Hajda (ČSSD), senátor a bývalý jihomoravský hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL), komunista Pavel Kováčik nebo jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Peníze fond uděluje na základě podpisu smluv bez výběrového řízení. Řídí se jen svými vnitřními směrnicemi. Loni pomohl například 300 tisíci korunami firmě Bohemia Sekt na soutěž o nejlepšího sommeliéra nebo 50 tisíci Znovínu na Vinex 2010. Podle analýzy drobných vinařů šla těmto a dalším velkým firmám více než polovina peněz určených na podporu. "Jde vlastně o rozhodnutí od stolu," kritizuje Ludvík Maděřič z Moravského Žižkova na Velkopavlovicku.

Drobní vinaři navrhují zrušení fondu a chtějí se vyvázat z "padesátníkové daně". Říkají, že za své peníze se mohou efektivněji propagovat sami.

Kvůli zrušení fondu by se však musel změnit vinařský zákon, o němž by hlasovali i poslanci sedící v orgánech fondu. Fond je navíc držitelem marketingových značek Vína z Moravy, vína z Čech nebo třeb a Svatomartinské, za které vloni Češi utratili 150 milionů korun. Propaguje také například růžové víno, jehož spotřeba stoupla vloni o 20 procent. "Díky marketingu například v oblasti turistiky se vytvořila spousta pracovních míst v penzionech i vinných sklepích," zastává se fondu jeho ředitel Jaroslav Machovec.

Nespokojení

Pěstitelé, kteří kritizují Vinařský fond a prosazují jeho zrušení:

Josef Valihrach (VINAŘSTVÍ JOSEF VALIHRACH) - Šéf rodinné firmy, která funguje od roku 1990. Hospodaří na 20 hektarech vinic. Je dvojnásobným nositelem titulu Vinař roku, úspěchy zaznamenal i v zahraničí. Jeho vína získala stříbro ze Chardonnay of the World, tři zlaté a jednu stříbrnou medaili z Concours mondial de Bruxelles, dvě velké zlaté medaile z Ice Wine du Monde.

Ludvík Maděřič (ŘEDITEL VINAŘSTVÍ MADĚŘIČ) - Hospodaří na téměř 30 hektarech vinic, ročně produkuje kolem 250 tisíc lahví vína. Jeho firma funguje od roku 1993, pěstuje 17 odrůd révy. V poslední době bodoval na přehlídkách se sektem Louis, jeho vína ocenili porotci stříbrem a zlatem i na Vinium Juvenale nebo Forum Moravicum.

Petr Marek (OBCHODNÍK) - Stojí za společností Český archiv vín. Vloni byl ředitelem soutěže Vinař roku. Je hlavním koordinátorem nově vzniklé Asociace vinařů.

Vinařský fond

Vznik

Vinařský fond vznikl změnou zákona o vinohradnictví v roce 2002. Původně měl prosazovat a koordinovat výsadbu vinic před vstupem do EU, protože nyní už v Česku nové vinice vznikat nemohou. Po vstupu do unie se fond přeorientoval na propagaci vína. Vlastní značky Růžové, Svatomartinské a Vína z Moravy, vína z Čech.

Peníze

Do fondu přispěl vloni stát asi 40 miliony, 30 miliony přispěli vinaři, kteří musí povinně odvádět 50 haléřů z každého litru vína. Platí také za rozlohu vinic.

Vzbouřenci

Drobným vinařům vadí, že rozdělování dotací není průhledné. O penězích rozhoduje 11 členů rady fondu, který má sice svá vnitřní pravidla, ale o zakázky se veřejně nesoutěží. Malí vinaři tvrdí, že propagační akce fondu jim nepomáhají a na rozdělení milionů mají malý vliv. K prosazování svých cílů si založili Vinařskou asociaci, která má aktuálně kolem 70 členů - jejím cílem je zrušení Vinařského fondu.

Spokojení

Vinaři, kterým vyhovuje stávající činnost Vinařského fondu:

Jaroslav Machovec (ŘEDITEL VINAŘSKÉHO FONDU) - Pracuje na podpoře značek Svatomartinské, Růžové nebo Vína z Moravy, vína z Čech. Je také členem správní rady Národního vinařského centra, pro které je Vinařský fond partnerem.

Pavel Vajčner (ŘEDITEL ZNOVÍNU ZNOJMO) - Je členem dozorčí rady Národního vinařského centra a sedí v radě Vinařského fondu. Znovín hospodaří na více než 310 hektarech vinic. Denně prodá 17 tisíc lahví vína. Více než tři procenta všech vín, která se v Česku vypijí, připadají na produkci Znovínu. Firma sbírá úspěchy doma i ve světě.

Josef Vozdecký (BÝVALÝ ŘEDITEL BOHEMIA SEKT) - Do skupiny Bohemia sekt patří Habánské sklepy, Víno Mikulov, Vinařství Pavlov a Chateau Bzenec. Firma získala ocenění Vinařství roku 2010, ovládá desetinu prestižní přehlídky Salon vín. Její produkty se prodávají ve více než dvacítce zemí světa. Sekty Bohemia se objevily v knize Tisíc nejlepších sektů světa.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info