Pivovar Svijany uvařil loni rekordních 532.900 hektolitrů piva

Soukromý Pivovar Svijany na Liberecku uvařil loni rekordních 532.900 hektolitrů piva, což bylo o 22 procent víc než v předchozím roce. Tehdy Svijanští dodali na trh 437.000 hektolitrů. I v letošním roce plánuje největší pivovar v Libereckém kraji další růst výroby zhruba o desetinu na 575.000 hektolitrů. ČTK o tom dnes informoval ředitel pivovaru Roman Havlík.

Produkce svijanského pivovaru roste s každým rokem, většina piva přitom směřuje na tuzemský trh. Svijanští loni původně plánovali uvařit kolem 450.000 hektolitrů, výroba ale byla podstatně vyšší. Produkce už je na hranici kapacity varny, proto na konci loňského roku zahájili ve Svijanech výstavbu druhé varny. "Do plného provozu by měla najet v květnu," dodal Havlík. Pivovar pak bude schopen uvařit ročně až 700.000 hektolitrů piva.

Svijanský Pivovar patří do desítky největších pivovarů v zemi, v roce 1997 mu přitom hrozilo uzavření, když firmu převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, jenž pak dlouhá léta podnik také vedl. Za 14 let se podařilo výstav pivovaru zvýšit více než dvanáctinásobně. Do rozvoje za ty roky firma investovala stamiliony.

Pivovar Svijany vlastní skupina LIF, které patří také sesterský Pivovar Rohozec nebo náchodský pivovar Primátor. Spolu s výstavem rostou každoročně i tržby svijanského pivovaru. V roce 2010 uskutečnila firma zakázky za 708 milionů korun a hospodaření skončilo rekordním ziskem 261 milionů. Loňské výsledky hospodaření zatím k dispozici nejsou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info