Pálenice ve Zlínském kraji si sezonu chválí, bylo hodně švestek

Pěstitelské pálenice ve Zlínském kraji si pochvalují uplynulou sezonu. Ovoce bylo loni dostatek a slivovice z nich je dobrá. Velmi dobrá byla zejména úroda švestek, místy bylo méně jablek. Větší palírny jsou v provozu ještě nyní, největší nápor zažily tradičně na konci roku, zjistila ČTK.

"Sezona byla dobrá, rozhodně mnohem lepší než v loňském roce. Švestek se urodilo spoustu, kdyby bylo tolik i jablek, tak máme rekordní sezonu," řekl ČTK Josef Bublík z Pálenice Bublík ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Sezona tam začala loni v červenci, největší nápor byl tradičně v listopadu a prosinci. "Teď pálíme ještě tak dva nebo tři dny v týdnu, sezonu uzavřeme na konci března," poznamenal Bublík. Za litr stoprocentního lihu tam lidé zaplatí 238 korun.

Dobrou sezonu zažila také pálenice v Buchlovicích na Uherskohradišťsku, vypálili tam přes 28.600 litrů alkoholu. "Loni to bylo jen 8900 litrů, průměrná sezona u nás je kolem 15.000 až 20.000 litrů," řekl dnes ČTK předseda tamních zahrádkářů a provozovatel palírny Jaroslav Šeda. Litr stoprocentního alkoholu tam stál 223 korun, sezona skončila 24. ledna.

Nejvíce se letos podle Šedy pálilo z různých odrůd švestek. "Nejlepší byla slivovice pálená v prosinci, z pozdních švestek, byly vyzrálé, měly dostatek vody a slunce. Výtečná byla slivovice ze směsi švestek a durancií," uvedl Šeda. Na Buchlovsku se loni urodilo také hodně jablek, lidé tedy měli pálenku z jablek, hrušek, višní, třešní, meruněk a broskví.

Velké množství kvasu ze švestek zpracovala také Pálenice Daněk v Sulimově na Kroměřížsku. "Když je dobrá úroda švestek, jablka a hrušky už pálí málokdo. Zajímavé ale je, že hodně lidí pálilo třešně, to v posledních letech tak moc nebylo," uvedl majitel palírny Petr Daněk, podle nějž byla letošní sezona mnohem lepší než ta předchozí. Pálenice byla v provozu do konce ledna, litr stoprocentního alkoholu přišel na 235 korun.

Rekordní úrodu zažila vizovická likérka Rudolf Jelínek, která loni sklidila ve vlastních švestkových sadech 200 tun ovoce, očekávali kolem 150 tun. Sklidili šest odrůd švestek, polovinu tvořila odrůda Stanley. Podnik ze sadu sklízí pravidelně od roku 2008. Úroda je určená výhradně na Vizovickou slivovici, která je ve Vizovicích nejen vyrobena, ale z regionu pochází i veškeré použité ovoce. Právě z odrůdy Stanley uvede likérka na trh limitovanou edici jednoodrůdové slivovice coby nejlepší odrůdu roku 2010.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info