Mrazy oslabily trh s dřívím v Rakousku i Německu

Mrazivé počasí s extrémně nízkými teplotami v prvních únorových týdnech oslabily rakouský a jihoněmecký obchod s dřívím. Zpočátku měl mráz pozitivní efekt, díky zmrzlé půdě bylo možné konečně odvézt vytěžené dříví z lesa. Další těžbu a přibližování dříví však zastavily přívaly sněhu a extrémní mínusové teploty.

V Tyrolsku a dalších oblastech s větší nadmořskou výškou se z důvodu velké sněhové pokrývky pravděpodobně až do konce března nedá s těžbou počítat. Také pilařským závodům připravily tuhé mrazy problémy, v důsledku toho byly nuceny snížit pořez o 30-40 %. Některé tyrolské pily musely při teplotách kolem -20 stupňů dokonce na určitou dobu zastavit výrobu.

Podle informací rakouských pilařů jsou zatím zásoby suroviny na pilách dostatečné. Cenové rozdíly mezi severem a jihem se částečně srovnaly, protože pilaři ze severnějších oblastí, například ze Salzburska, ale také z Tyrolska, nakupovali za nižší ceny dříví v jižních Korutanech. Ale i tak se smrkové dříví v kvalitě B 2b obchodovalo na severu za 95-98 eur/m3, což je v průměru o 3–4 eura vyšší cena než na jihu.

Ve II. kvartálu očekává pilařská strana konstantní ceny. „Odbyt řeziva nedovolí zvýšení cen kulatiny,“ vysvětlují odběratelé dříví.  Majitelé lesů ale naproti tomu připouští, že by se ceny mohly mírně zvýšit. „Jakmile začne obleva a horské cesty se stanou nepřístupnými, mohly by ceny dříví zase vzrůst na 95 – 100 eur/m3“, odhadují experti z branže. S žádným velkým objemem těžby se podle nich nedá počítat ze strany majitelů malolesů.

Rakouští pilaři předpokládají, že by mohlo dojít k nárůstu dovozu dříví z České republiky, kde Lesy České republiky zrušily tendr na 22 územních jednotkách a proběhnou nová jednací řízení. Každopádně počítají s vyšším dovozem než v minulém roce.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info