Zvýšené kontroly potravin budou pokračovat, ujišťuje inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) chce pokračovat ve zvýšených kontrolách kvality potravin z počátku roku. Zároveň spolupracuje s ministerstvem zemědělství na novele zákona o potravinách, podle které by měla zodpovědnost za vadné výrobky ležet na dovozcích a těch, kteří takové potraviny uvádějí do oběhu. Uvedl to ředitel SZPI Jakub Šebesta.

Inspekce podle Šebesty také pracuje na aplikaci, díky které by mohla na svých stránkách zveřejňovat všechny zjištěné nedostatky u obchodníků a mohly by se na ní podílet i další kontrolní orgány EU.

Podle Šebesty se lidé kvůli zjištěním SZPI o klamavém označení výrobků z poslední doby více zajímají o kvalitu potravin. Dokládá to i průzkum, který si SZPI nechala zpracovat. Podle něj loni u 85 procent zákazníků hrála roli při nakupování hygiena v prodejně, 83 procent lidí pozorně sleduje data trvanlivosti a 62 procent dává přednost českým výrobkům před zahraničními.

Loni pokuty přes 27 miliónů

Inspekce během prvních dvou letošních měsíců provedla 1188 kontrol. Při nich nevyhovělo 158 vzorků. Bezpečnost potravin nepředstavuje podle SZPI problém, ten je spíše v klamavém značení.

Od počátku letošního roku zjistili kontroloři 25 případů klamavě označeného data spotřeby u čtyř obchodních řetězců. Tři řetězce klamavě označily zahraniční výrobky jako české a u jednoho výrobku odhalili inspektoři klamavé označení náhražek jako mléčných výrobků.

Za nedostatky uděluje SZPI pokuty ve správním řízení. Loni museli obchodníci celkem zaplatit na pokutách téměř 27,5 miliónu korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info