Češi jdou do boje proti rozšiřování vinic

Moravští a čeští vinaři se obávají přílivu levných a nekvalitních vín z vinohradů vysázených v Evropské unii po roce 2015, kdy má skončit zákaz rozšiřování vinic. Ten mohou sice jednotlivé státy na svém území o tři roky prodloužit, vinaři i ministerstvo zemědělství však chtějí, aby zákaz dál platil v celé unii. A pokusí se to v jednáních na generálním ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova EU, která začnou v dubnu, prosadit.

Evropská komise má Radě EU a Evropskému parlamentu ještě letos předložit tematickou zprávu a návrh legislativních změn. „Žádáme, aby součástí bylo opětovné zavedení zákazu výsadby vinic,“ řekl tajemník Svazu vinařů Martin Půček. „Liberalizace práv na výsadbu odstartuje těžko kontrolovatelný nárůst výsadby révy vinné a s tím spojené produkce hroznů. Lze očekávat, že víno vyrobené z hroznů pěstovaných na těchto plochách kvůli množství bude jen nízké kvality,“ dodává mluvčí ministerstva Jan Žáček.

Podle Půčka rozhodnutí záleží i na tom, jak bude zhodnocena zatím poslední reforma s vínem z roku 2008, v níž unie rozhodla o dotacích na likvidaci starých vinic. Liberalizace by podle něj mimo jiné způsobila postupný přesun vinic ze svahů na jednodušší roviny, úbytek ruční práce a značnou industrializaci vinařství mající právě vliv na kvalitu vína. Unie podle ministerstva zemědělství také vynaložila v letech 2008 až 2011 na klučení vinic v EU miliardu eur (25 miliard korun). „Vyvstává obava, že po liberalizaci práv budou dotace opět směřovat do výsadeb a dostaneme se do stavu před reformou,“ podotkl.

Česko je proti rozšiřování ploch vinic v unii. Na území nynější České republiky se ale tyto plochy za posledních devadesát let podle Českého statistického úřadu téměř ztrojnásobily. Produkce rostla ještě rychleji, za zmíněné období čtyřnásobně. Zatímco v roce 1920 zabíraly vinice necelých šest tisíc hektarů půdy, v roce 2010 to bylo přes sedmnáct tisíc hektarů. Tato plocha výrazně stoupla – o sedm tisíc hektarů – zejména v letech 2003 a 2004 před vstupem Česka do unie. Češi si navíc při vstupu do EU vymínili rezervu a právo na výsadbu dalšího zhruba tisíce hektarů vinic. Žádný z vinařů či investorů o to ale neprojevil větší zájem.

Autor článku: Dušan Kütner

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info