Templářské sklepy Čejkovice podaly žalobu proti pokutě od SZPI

Templářské sklepy Čejkovice podaly žalobu proti pokutě pět milionů korun, kterou firmě za uvádění vína neznámého původu do oběhu a další provinění uložila koncem loňského roku Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Případem se začal zabývat Krajský soud v Brně, potvrdila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Podle ní vinařská firma požádala soud o odkladný účinek žaloby. Soud zatím v této věci nerozhodl. Pokud žádosti firmy vyhoví, nebude muset zatím pokutu platit.

Templářské sklepy Čejkovice dostaly pokutu za nevedení řádné evidence, nepředložení evidenčních knih nebo porušení povinnosti "oznamovat úplné a pravdivé údaje" Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému (ÚKZÚZ).

Podle dřívějších vyjádření SZPI bylo dalším pochybením firmy uvádění produktů neznámého původu do oběhu, uvádění spotřebitele v omyl, pokud jde o původ produktů, a opakované nesplnění uložených opatření. Poprvé SZPI pokutu uložila loni v červnu. Koncem loňského roku ji potvrdil i ústřední inspektorát SZPI.

Firma uvedla, že se závěry inspekce nesouhlasí

Podle předchozích vyjádření inspekce Templářské sklepy Čejkovice vyrobily přes milion litrů vína ročníku 2009 neznámého původu. Vína pak firma na trh uváděla jako jakostní odrůdová nebo odrůdová vína tuzemské provenience. Firma opakovaně uvedla, že se závěry inspekce nesouhlasí. Argumentovala tím, že u veškerých vykupovaných hroznů byly všechny původní doklady stvrzující nákup hroznů v souladu s právními předpisy.

Templářské sklepy Čejkovice patří k největší tuzemským vinařským firmám. Společnost letos v únoru oslavila 20 let od svého vzniku. Firma sdružuje téměř 400 rodinných pěstitelů vína a kolem 30 středních vinařských podniků. Na začátku existence společnosti se její produkce pohybovala v řádu stovek tisíc láhví, v současnosti na trh dodává sedm až osm milionů milionů láhví tichých vín ročně. Firma na letošek plánovala investici do nové skladovací haly. Mimo jiné kvůli pokutě od SZPI své plány oddálila.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info