Souhrn událostí uplynulého dne – 5.3.2012

Myslivci zamířili. Příští trefou má být UNESCO

Zapsání myslivosti na seznam kulturního dědictví České republiky nejde na rozum zemědělcům a ochráncům přírody. Mají za svými zády tisíciletou tradici. Potkáte je v zelených kamizolách a s flintou přes rameno. Jindy zase s pytlem sena na zádech, jak míří do lesa.

ČSÚ: Potraviny byly v lednu meziročně dražší o 6,1 procenta

Potraviny na pultech tuzemských obchodů byly v lednu meziročně dražší v průměru o 6,1 procenta. Nejvíce se za poslední rok zvýšila cena pekárenských výrobků, a to o 13,1 procenta. Naopak výrazně levněji lidé nakoupí brambory, jejichž cena se ve srovnání s loňským lednem snížila o zhruba dvě pětiny.

Vajíčko se prodává už téměř za šest korun, kvůli Velikonocům bude hůř

Vajíčka lámou rekordy v rychlosti, jakou zdražují. Plato deseti středně velkých vajec stálo minulý týden v Bille 41,90 korun, dnes za něj lidé zaplatí téměř šedesát. Jedno vajíčko tak za jediný týden zdražilo o čtyřicet procent. Zemědělští experti upozorňují, že ceny vajec kvůli blížícím se oslavám Velikonoc ještě porostou.

Pozor při domácích porážkách skotu

V absolutní většině případů inspektoři krajských veterinárních správ nezaznamenávají při kontrole domácích porážek skotu problémy. Zdá se, že tomu tak je obecně a že soukromí zemědělci jsou spokojeni se zákonnou úpravou, která nabyla účinnosti 1. 1. 2012 a umožňuje doma porazit skot do stáří 24 měsíců.

Agrární komora nesouhlasí s navrhovaným zrušením "zelené nafty"

Agrární komora nesouhlasí se záměrem ministra financí Miroslava Kalouska zrušit státní podporu takzvané zelené nafty, ze které stát zemědělcům vrací víc než polovinu spotřební daně. Tato změna by poškodila české zemědělce, řekl dnes ČTK její prezident Jan Veleba.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info