Bendl vyhlásil boj divočákům. Zmenšit pole, radí expert

Ministr Petr Bendl teď vyhlásil přemnožené lesní zvěři boj. Chce zredukovat počty nejen divokých prasat, ale i muflonů, jelenů či daňků, uvedl server aktualne.cz

Na polích způsobují milionové škody, podle myslivců za to mohou zemědělci

Zatímco před třiceti lety ulovili myslivci jen okolo 82 tisíc divočáků, předloni už to bylo více než 144 tisíc. Přesto se nedaří stoupající počty černé zvěře zastavit. A škody, které způsobují zejména na polích, jsou milionové.Podle oficiálních statistik ministerstva zemědělství žilo na jaře 2006 v české přírodě na 48 tisíc divokých prasat, o čtyři roky později 60,5 tisíce. Ve skutečnosti ovšem může být černé zvěře podstatně víc.

"Hlavním důvodem je stoupající negativní vliv přemnožené zvěře, který dopadá jak na zemědělce poškozováním jejich úrody, tak zejména na vlastníky lesů, v nichž škody z přemnožené zvěře snižují hodnotu jejich majetku. To se týká i majetku státu ve státním podniku Lesy ČR," řekl Aktuálně.cz Bendl.

Kanci se skrývají v polích

Podle jednatele Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslava Kostečky si ovšem do značné míry mohou za současné problémy s divočáky zemědělci sami.

"Je to tím, jaké podmínky jim člověk vytvořil," řekl Aktuálně.cz Kostečka, podle něhož se divočáci stahují do rozlehlých polí s řepkou, pšenicí a kukuřicí.

"Nedají se tam lovit. Odpočívají tam, žerou a rozmnožují se. Být na jejich místě, dělám to samé," poznamenal Kostečka. Dodal, že černou zvěř není možné lovit zhruba dvě třetiny roku. Bachyně přitom mnohdy vrhne mláďata i dvakrát do roka, což se dříve vůbec nestávalo.

Rozdělte pole jako v Rakousku

"Pokud se nezmění systém hospodaření na polích a v lesích, není možné stavy černé zvěře snížit," tvrdí Kostečka. Podle něho je zapotřebí především snížit plochu jednotlivých polí, jako je tomu v Rakousku, kde je omezená šířka jedné plodiny 100 metrů.

"Zvěř pak musí vyjít ven a je možné ji odlovit," vysvětlil Kostečka. Kvůli velkoplošnému zemědělskému hospodaření mají problémy s přemnoženými divočáky třeba i v Německu nebo Francii, kde se jejich počty také nedaří snížit ani přes rekordní úlovky.

Která prasata střílet

Podle Jaromíra Bláhy z ekologického Hnutí Duha, který se ochraně lesů věnuje dlouhodobě, jsou velké lány jen jednou z příčin, proč jsou divočáci v české přírodě přemnožení.

"Je samozřejmě nutné dokončit pozemkové úpravy, které se strašně vlečou, aby se pole vrátila jejich vlastníkům a rozčlenila se," řekl Aktuálně.cz Bláha.

Podle Bláhy by pomohlo i snížit rozlohy honiteb nebo lepší "práce" myslivců. Bláha tvrdí, že myslivci mnohdy odstřelí nejsilnějšího kance v tlupě, čímž se do reprodukce dostávají i menší kusy.

Ministerstvo zemědělství, které v roce 2010 začalo dotovat nákup pastí na divočáky, uvedlo, že se myslivci snaží lovit i mladší prasata.

"Na výši lovu se kladně projevila pokračující kampaň ministerstva i odpovědný přístup uživatelů honiteb, kteří se snaží o redukci stavů především odlovem selat a lončáků," uvedlo ministerstvo v poslední Zprávě o stavu lesa a lesního hospodářství.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info