Jsou porosty poškozeny vyzimováním?

Mrazové období je u konce a pole jsou bez sněhu. Nastal čas zjišťovat rozsah možných škod způsobených vyzimováním porostů.

Příchod mrazů v únoru, v některých oblastech zesílených chybějící sněhovou pokrývkou, mohl vést k poškození porostů vyzimováním. Rozsáhlá tlaková výše „Dieter“ se středem nad severní částí Ruska se dva týdny starala o teploty okolo minus 20 °C. Rozsah možných škod se může lišit v závislosti na půdním druhu a plodině. Zimovzdornost je ovlivněna několika faktory: vývojovou fází rostlin, stupněm otužení, výživovým stavem a intenzitou a délkou trvání stresového období.

Dobrý vývoj porostů na podzim

Vzhledem k tomu, že ozimy byly na podzim dobře vyvinuté, vytvořily často bohatou kořenovou hmotu, a to i v hlubších vrstvách půdy. Promrzání svrchních vrstev půdy způsobilo značné problémy – v důsledku mrazů docházelo ke zvedání svrchních vrstev půdy, což vedlo k zpřetrhání kořenů rostlin. Obzvlášť ohrožen je ječmen. Pšenice je sice ohrožena také, ale může se s touto stresovou situací lépe vyrovnat. U řepky většinou tento problém není zásadní, hlavním problémem je lokalizace kořenového krčku – pokud není uložen dostatečně hluboko v půdě, zmrzne.

Stanovení škod ve správném rozsahu

Po skončení mrazového období a roztátí sněhové pokrývky na polích je možné porosty zkontrolovat a posoudit. K odhadnutí škod vyzimováním je potřeba zaměřit pozornost především na vitalitu rostlin, hustotu porostů, rozložení rostlin a napadení škůdci. Pokud jsou škody stanoveny ve správném rozsahu a brzy, mohou být včas zavedena potřebná opatření. Nezbytné je aktuální zásobení dusíkem a jinými důležitými živinami, které podporuje regeneraci rostlin. K přežívání přispívají také dostatečné srážky.

K tématu zaorání

Doporučuje se vyčkávat a v klidu popíjet čaj. Není dobré činit ukvapená rozhodnutí na základě povětrnostních podmínek. Obiloviny se v současné době teprve probouzejí. Zaorání má smysl až tehdy, pokud by výnos v důsledku poškození mrazem mohl klesnout více než o 50 procent.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info