Dolnosaští zemědělci sázejí rané brambory

Sotva ustoupily mrazy a lehké půdy v okolí města Burgdorf mírně proschly, rozběhly se zde polní práce.

Podle informací tiskové služby Landvolk začali pěstitelé s výsadbou raných brambor v této oblasti již v posledních únorových dnech a zahájili tak tyto práce o něco dříve než minulý rok. Pěstitelské plochy by se ve srovnání s rokem 2011 neměly rozšířit, doporučuje Henning Meyer ze Společnosti pro produkci raných brambor. Skladování konzumních brambor se v minulém roce výrazně zlepšilo. Proto trh vychází vstříc přání velkých potravinových řetězců nabízet německé brambory co možná nejdelší dobu. Hlízy z podzimní sklizně 2011 vynikají svou kvalitou a mají tak nejlepší šance na německém trhu.

S dobrým ohlasem se podle Joachima Hasberga, jednatele Společnosti pro produkci raných brambor, setkala iniciativa německých producentů raných brambor nabízet od začátku pokud možno brambory s pevnou slupkou. „Tím se prodejní prostor pro první úplně rané brambory zmenšuje“, zdůrazňuje Hasberg. V budoucnu chtějí producenti raných brambor mírně omezit podíl ploch, které se zakrývají fóliemi za účelem dřívější sklizně.

V oblasti Burgdorf pěstuje rané brambory na ploše přibližně 2 700 hektarů zhruba 150 zemědělců, kteří si touto specializací produkce vybudovali na trhu dobrou pozici. Tyto plochy však představují jen malou část celkových pěstitelských ploch brambor. V předchozím roce dozrávaly hlízy na ploše téměř 115 000 hektarů. Při sklizeném množství 5,2 mil. tun zajišťuje bramborářská země Dolní Sasko téměř polovinu německé produkce brambor.

http://www.agrarheute.com/niedersachsen-fruehkartoffeln-500818

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info