Vajíčka už nikdy nebudou tak levná. Zdraží i pečivo i restaurace

Vajíčko pod tři koruny už je nenávratně minulostí. Ani po očekávaném povelikonočním poklesu se totiž cena vajec nevrátí na úroveň před dvojnásobným zdražením. Dražší vajíčka navíc zvednou ceny i další potravin jako jsou pečivo, dorty a zákusky i jídla v restauracích.

Stoprocentní nárůst ceny vajec má na svědomí liknavost zahraničních chovatelů, kteří si včas neopatřili povinné "euroklece", i závislost Česka na dovozu ze zahraničí. Vajíčka z původních klecí se k nám od Nového roku nesmějí dovážet a nedostatek výrobku na českém trhu žene jeho cenu nahoru.

Chovatelé slepic se ale brání. Oni prý cenu nezdvojnásobili. "Do minulého týdne se výkupní cena vajec zvedla oproti konci minulého roku pouze o padesát haléřů," brání chovatele předsedkyně Českomoravské drůbežácké unie Dagmar Tůmová. Minulý týden byla průměrna cena vejce od chovatele 2,20 Kč, zatímco poslední týden loňského roku 1,77 koruny. Nebývalý nárůst ceny má podle ní na svědomí vyšší DPH, ale i marže prodejců.

Mluvčí společnosti Ahold, které patří prodejny Albert, Judita Urbánková ale navýšení ze strany obchodníků odmítá. "Moc rádi bychom pracovali s dodavateli, kteří podražili jen o padesát haléřů. Bohužel ti naši zdražili podstatně o víc."

Podle Tůmové vejce před Velikonoci ještě podraží, především ta s bílou skořápkou, která u nás nejsou k dostání. Po Velikonocích cena opět o něco spadne. "Dvě koruny už ale vejce stát nebudou. Určitě se budou prodávat za víc než na konci roku," domnívá se. Za pravdu jí dává i prezident Agrární komory Jan Veleba.

"K žádnému velkému poklesu ceny nebude v budoucnu důvod," říká v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ.

Dá se očekávat další zdražování vajec?

Vzhledem k tomu, že jsme svědky tohoto problému, kdy k nám nemůžou být dovážena vejce ze zahraničí, poprvé, je velmi obtížné na to odpovědět. Já osobně si myslím, že důvod k dalšímu stuopání ceny není, protože nárůst o sto procent je už tak nebývalý. Neznám žádnou jinou potravinu, která by tak rychle podražila. Zároveň však není v budoucnu žádný k důvod k velkému klesání ceny. Co se týče produkce vajec, nejsme soběstační a dovážíme 22 procent spotřeby a současné zdražení je daň za tuto politiku. A trh bude na vyšší cenu vajec jistě reagovat.

Jak?

Tržby jsou nyní zajímavé, takže tuzemští chovatelé se budou snažit zvýšit výrobu, například tím, že dají lepší krmení, na což slepice reagují velmi rychle a ponesou více. A začnou se obnovovat zrušené malé chovy na venkově, které se před deseti lety rušily. Tehdy vyráběly 1,4 milionu vajec, teď to není ani polovina. A jak bude v Evropě stoupat počet obohacených klecí, budou si moci řetězce vybírat, od koho kde nakoupí. Tak za čtyři pět měsíců by se tedy mohla situace začít měnit.

Tím myslíte, že cena půjde zase dolů?

Dnes je cena tak vysoká, že až bude na trhu opět více výrobců, musí k poklesu ceny dojít. Ale už se to nevrátí na tu původní úroveň, na kterou jsme byli zvyklí.

Kolik tedy budou vajíčka po zklidnění situace na trhu stát?

To je velmi obtížné říct. Myslím ale, že to nepůjde pod 3,50 koruny. To mluvím o spotřebitelské ceně, kterou zaplatí zákazníci.

Nevyužili situace někteří chovatelé, kteří nejsou problémem s klecemi dotčeni, např. ve volném chovu, když přesto zdražili?

Ve výrobě vajec jsme nesoběstační, takže když se nemůžou dovážet vejce ze zahraničí, protože tamní výrobci nemají nové klece, ze dne na den vznikl na trhu nedostatek vajec. A to pak nezáleží ani na chovatelích, ani na spotřebitelích ani na obchodnících, v takových situacích prostě nastává panika a cena se zvyšuje. Chovatelé se chovají rozumně, neprodávají vajíčka za pět korun. Prodejní cena je do tří korun, takže jestli tady někdo něco zneužil, tak to jsou obchodní řetězce. Myslím, že si ke konečné ceně přidali více, než musely.

Dá se v souvislosti s dražšími vejci očekávat i zdražení potravin z vajec?

Ano logicky, má to návaznost na pekárenské zboží, na na cukrářské zboží, v restauracích. Určitě se to bude zdražovat, ale těžko říct o kolik.

Kdy se to v cenách těchto výrobků odrazí?

Tipoval bych v horizontu měsíce, víc ne.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info