"Čachry s potravinami? Nejde o systém, řetězce jsou nevinné"

Zástupce Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR překvapily výsledky kontrol, které od začátku letošního roku v mnoha tuzemských prodejnách odhalily špatně označené či prošlé potraviny. Chtějí se proto kvůli tomu sejít s vedením Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

"Chci vyvolat jednání, kterého by se zúčastnili zástupci našeho svazu, obchodních řetězců i vedení inspekce. Můžeme se díky tomu dozvědět, kde inspekce vidí hlavní příčiny nepříznivých výsledků kontrol a reagovat na to," uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka. Důležité jsou podle Juračky také informace o tom, jak se nyní vyvíjí frekvence zjištěných nedostatků. "Myslím, že už to (počet zjištěných závad) musí stagnovat nebo jít dolů. Snad si všichni provinilci dali říct a na všech prodejnách, kde byly nedostatky zjištěny, přijali patřičná opatření," podotkl Juračka.

Další "potravinové bomby"

Inspekce ve středu oznámila, že opět našla v prodejnách po celé republice velké množství špatně označených nebo prošlých potravin. "Kromě manipulací s datem zachytili inspektoři i náhražky nesprávně nabízené v rozporu s právními předpisy neodděleně od mléčných výrobků," uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Juračka míní, že zjištěné nedostatky nesouvisejí se zavedenou praxí v obchodních řetězcích, ale spíše je přičetl pochybení konkrétních pracovníků prodejen. "Obchodní řetězce by byly samy proti sobě, protože podobný styl práce se musí dříve nebo později provalit na veřejnost. Rozumný manažer něco podobného neudělá," podotkl Juračka.

Plní jen pokyny

Odboráři mají opačný názor a tvrdí, že pracovníci pouze plní pokyny, které vyplývají z pravidel fungování obchodních řetězců. "Svoji roli zde hraje i fakt, že neustálým snižováním počtu zaměstnanců na provozních jednotkách obchodních řetězců za účelem zvyšování produktivity práce dochází k tomu, že kontrolu doby spotřeby nelze v celém sortimentu potravinářského zboží s kratší dobou spotřeby obsáhnout," sdělil předseda Odborového svazu pracovníků obchodu Petr Voslař.

Podle dřívějšího vyjádření inspekce nejsou většinou potraviny nebezpečné, spíše se snižuje jejich kvalita. V kontrolách budou inspektoři pokračovat. Za nedostatky uděluje inspekce pokuty ve správním řízení. Loni museli obchodníci celkem zaplatit na pokutách 27 439 100 korun.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info