Kompromis ohledně genových technologií pravděpodobně ztroskotá

Dánsko jako předsednická země EU nebude pravděpodobně usilovat o dosažení kompromisu v oblasti genových technologií. Kromě Německa další tři členské státy (Francie, Belgie a Švédsko) kategoricky odmítají možnost zákazu pěstování geneticky modifikovaných organismů v určitých oblastech z důvodů ochrany přírody nebo kvůli socioekonomickým aspektům. Další státy nesouhlasí s některými částmi návrhu. Tak vypadá situace těsně před setkáním ministrů životního prostředí EU plánovaným na pátek 9. března.

Dánsko zastává názor, že členské státy by měly mít možnost včas před ukončením povolovacího procesu EU se společností podávající návrh na povolení GMO uzavřít bez uvedení důvodu dohodu o výjimce pro vlastní teritorium nebo jeho část. Po dosažení povolení by tato dohoda již nebyla možná. Členský stát by však mohl regionálního nebo národního zákazu pěstování dosáhnout odvoláním určitých důvodů, pokud by se tím nedostal do rozporu s hodnocením o nezávadnosti vydaným Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info