Po slepicích dostanou větší prostor i prasnice

Už tak těžce zkoušení čeští chovatelé prasat se mohou dočkat další rány. Podle nařízení Evropské unie budou muset od Nového roku poskytnout prasnicím komfortnější kotce.

Podle zemědělců lze kvůli tomu očekávat pokles výroby vepřového a může se opakovat podobná situace jako s nedostatkem vajec na trhu v posledních týdnech kvůli zavádění luxusnějších klecí pro nosnice.

V současné době se březí prasnice chovají v individuálních kotcích. Od Nového roku jim však chovatelé budou muset zajistit skupinový chov, což vyžaduje investice do rekonstrukce kotců. Někteří zemědělci proto uvažují o tom, že už tak ztrátový podnik raději nadobro opustí.

„Naši zemědělci jsou na tuto změnu z 90 procent připraveni. Zbylých deset procent už asi prasata chovat nebude,“ uvedl viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla.

Přebudované kotce

Jednotlivé země Evropské unie jsou na změnu nachystány rozdílně. Zatímco třeba dánští nebo němečtí farmáři mají kotce již z naprosté většiny přebudované, mnohem hůře jsou na tom ve Francii nebo ve Španělsku.

„Dá se předpokládat, že kvůli těmto rekonstrukcím klesne výroba masa a bude to mít velice negativní vliv na český trh. Může to dopadnout jako dnes u vajec,“ doplnil viceprezident komory.

Předseda Svazu chovatelů prasat Jindřich Macháček dokonce odhaduje tento pokles na 35 procent. „U slepic se ukázalo, co to s trhem může udělat,“ řekl a doplnil, že celá Evropská unie může začátkem příštího roku pocítit nedostatek vepřového masa.

Levná vejce ze zahraničí

Produkce vajec po Novém roce výrazně poklesla právě kvůli nařízení Evropské unie, aby chovatelé zajistili nosnicím větší klece. Náhle se soběstačnost Česka v produkci vajec snížila z 80 na 60 procent. „Na 75 procent se dostaneme někdy v polovině roku,“ předpovídala před časem předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová. Chovatelé se ovšem obávali, že do Česka budou proudit levná vejce ze zemí, které k nařízení EU přistupovaly laxně a do nových klecí neinvestovaly.

S podobnými obavami se nyní netají chovatelé prasat. „Agrární komora spolu s Potravinářskou komorou bude dovoz masa velice pečlivě hlídat,“ řekl Jindřich Šnejdrla.

Lepší podmínky pro chov kromě EU nenařizuje žádná jiná země ve světě. Viceprezident Šnejdrla přitom takové nařízení nezatracuje. „Zvířata mají právo na lepší život, ale musí se to uplatňovat ve všech 27 státech unie,“ doplnil.

Skupinový chov však příliš nesedí Jindřichu Macháčkovi. „V individuálním chovu nedochází ke konkurenčnímu boji ve stádu. Některé prasnice se při tom mohou zranit,“ vysvětlil svůj postoj.

Autor: Vilém Janouš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info