Euro: Babiš půjčil stamiliony majiteli lesnické jedničky LESS

Majitel skupiny Agrofert Holding Andrej Babiš navázal neveřejné partnerství s vlastníkem lesnického a dřevozpracujícího holdingu LESS Janem Mičánkem. Půjčil mu peníze, které si pojistil Mičánkovými akciemi, napsal týdeník Euro ve svém pondělním vydání. Podle důvěryhodných zdrojů týdeníku představuje Babišova výpomoc 200 milionů korun. V lesnictví už Agrofert podniká, loni ovládl společnosti Wotan a Uniles.

Transakci potvrdil týdeníku Euro majitel lesnické jedničky na tuzemském trhu. "S touto informací se netajím. Půjčil jsem si jako fyzická osoba. Prostě jsem si půjčil od nějakého chlapa nějaké peníze," řekl týdeníku Mičánek. Už dříve otevřeně mluvil o tom, že společnost LESS se chce spojit se silným investorem. V tomto týdnu navíc LESS odhadl svou ztrátu vzniklou průtahy v tendru státního podniku Lesy České republiky na těžbu a lesní práce na 150 milionů korun.

Mičánek už dříve řekl, že chce prodat nejvýše poloviční podíl firmy LESS a dál si nechat rozhodující slovo v jejím řízení. Spekulace, že partnerem by se mohla stát finanční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera, odmítl. Stojí naproti tomu o strategického partnera, který by navýšil základní jmění ve firmě a nabídl další podnikatelské možnosti, a za takového považuje právě Babiše. "To bych si docela přál," řekl Mičánek k možnému vstupu majitele Agrofertu do firmy LESS.

Firmy skupiny LESS se zabývají především obhospodařováním lesů, obchodem se dřevem, dřevařskou a pilařskou výrobou, dopravou dřeva a službami v této oblasti. Předloni holding zvýšil obrat meziročně zhruba o polovinu na téměř 5,7 miliardy korun. Čistý zisk v tomto období vzrostl více než trojnásobně na 108,5 milionu Kč. Loňský konsolidovaný obrat skupiny by měl činit osm miliard korun.

Agrofert Holding podniká v zemědělství, potravinářství, chemickém průmyslu a od loňska i v lesnictví. Nekonsolidované tržby skupiny loni podle předběžných výsledků vzrostly o 24,5 procenta na rekordních 182,5 miliardy korun. Výsledku firma dosáhla díky pokračujícím akvizicím a příznivým cenám komodit, komentoval výsledky Babiš. Ten je považován za jednoho z nejbohatších Čechů a nedávno založil protikorupční iniciativu Ano 2011, s níž má ambice uspět v parlamentních volbách.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info