Osevní postup je nejlepším ochranným opatřením proti bázlivci

Podle dosavadních výsledků z napadených oblastí je střídání plodin nejúčinnějším a nejjistějším ochranným opatřením proti bázlivci kukuřičnému. To uvedl Dr. Peter Baufeld z JKI (Julius Kühn-Institut) na zemědělském sjezdu okresu Main-Kinzig, který pořádal Zemský zemědělský podnik Hesensko (LLH) v polovině února již pošesté v Gründau-Gettenbachu.

Střídáním plodin se dosahuje 96 až 98% účinnosti. Ochrana proti larvám zapravením do hlubších vrstev půdy pluhem je sice možná, avšak ne zcela dosažitelná.

Odborníci poukazují na to, že napadení bázlivcem kukuřičným může v extrémních případech vést až k 80% ztrátám na výnosech. Problematická je dobrá letová schopnost dospělců, kteří mohou překonat vzdálenost až 40 km. Kromě toho existuje možnost šíření tohoto škůdce dopravními prostředky, a to i letadly. Rozšíření pak závisí na tom, jestli se na cílovém místě nacházejí hostitelské rostliny, které by mohly nabídnout vhodné požerové a vývojové podmínky.

Účinnost střídání plodin v ochraně proti bázlivci kukuřičnému potvrdil také Georg Meierhofer, zemědělec a provozovatel bioplynové stanice v zemském okrese Pasov. Zde byl po prvním nálezu brouka v roce 2007 zaveden intenzivní monitoring. G. Meierhofer vkládá naděje do jiných druhů rostlin, které by mohly kukuřici jako substrát pro výrobu bioplynu alespoň zčásti nahradit. Podle něho není východiskem geneticky modifikovaná kukuřice, protože její pěstování zde nelze ze společenskopolitických důvodů prosadit. V USA byli nedávno nalezeni také jedinci, kteří již prolomili rezistenci geneticky modifikované kukuřice a mohli by působit značné problémy. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-News-Fruchtfolge-beste-Bekaempfungsmassnahme-gegen-den-Maiswurzelbohrer-784244.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info