INFORMAČNÍ KAMPAŇ POZEMKOVÉHO FONDU ČR PRO OPRÁVNĚNÉ OSOBY S NEVYPOŘÁDANÝMI RESTITUČNÍMI NÁROKY

Dotazník ke zjištění zájmu o vypořádání restitučních nároků

Pozemkový fond České republiky připravil informační kampaň, v rámci které v březnu 2012 začal oslovovat oprávněné osoby s dosud nevypořádanými přímými nebo zděděnými restitučními nároky za nevydanou půdu (§ 11a zákona o půdě) a rovněž s nevypořádanými nároky na náhrady (§ 18a zákona o půdě).

Oprávněné osoby obdrží dopis ředitele Pozemkového fondu ČR Mgr. Radima Ziky, nebo vedoucí sekce restitucí Pozemkového fondu ČR Ing. Bohumily Jeníčkové, ve kterém budou uvedeny informace, ve kterém okrese restituční nárok na náhrady vznikl a s uvedením konkrétních rozhodnutí pozemkových úřadů u restitučních nároků za nevydané pozemky. Zároveň budou oprávněné osoby upozorněny na skutečnost, že k 31. 12. 2012 Pozemkový fond České republiky ukončí svoji činnost.

Jelikož není doposud legislativně stanoveno, jakým způsobem bude dále probíhat vypořádání restitučních nároků po tomto datu a která státní organizace bude tento proces zajišťovat, jsou oprávněné osoby v těchto dopisech žádány o spolupráci a aktivní přístup při samotném procesu vypořádání restitučních nároků.

V další části dopisů jsou oprávněným osobám sděleny informace o možnostech vypořádání restitučních nároků:

U restitučních nároků na náhrady podle § 14 až 16 a § 20, které jsou určeny k vypořádání podle § 18a zákona o půdě, je možnost náhrady následujícími způsoby:

1. smluvním převodem nemovitostí (budov, staveb a pozemků jimi zastavěných případně pozemků nezbytných k jejich provozování) ve vlastnictví státu. Pro tento způsob vypořádání je nezbytné zúčastnit se nabídky staveb vyhlašované Pozemkovým fondem České republiky v termínech 24. 4.2012, 10. 7. 2012 a 16. 10. 2012;

2. finanční náhradou, která je poskytována v hotovosti do 5.000,- Kč a ve směnkách Ministerstva financínad 5.000,- Kč. V případě zájmu o tento typ náhrady Pozemkový fond žádá oprávněné osoby o vyplnění k dopisu přiloženého formuláře výzvy a o zaslání podepsané výzvy v přiložené obálce zpět Pozemkovému fondu České republiky;

3. vzájemným započtením pohledávek, které mají oprávněné osoby s Pozemkovým fondem České republiky (např. zápočet při úhradě kupní ceny pozemků podle zák. č. 95/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o prodeji půdy), při úhradě kupní ceny privatizovaného majetku, na nájemné a jiné dluhy, které mají oprávněné osoby vůči Pozemkovému fondu České republiky).U restitučních nároků za nevydané pozemky podle § 11, § 12 a nároků za nevydané pozemky, které byly ke dni 24. 6. 1991 ve vlastnictví fyzických osob, vypořádávané podle

§ 11a zákona o půdě, je možnost náhrady následujícími způsoby:

1. smluvním převodem pozemků ve vlastnictví státu. Pro tento způsob vypořádání je nezbytné zúčastnit se nabídky pozemků podle zákona o půdě vyhlašované Pozemkovým fondem České republiky v termínech 16. 3. 2012, 18. 6. 2012, 3. 9. 2012 a 26. 10. 2012;

2. zápočtem při úhradě kupní ceny pozemků podle § 7 zákona o prodeji půdy. Pro tento způsob vypořádání je nezbytné zúčastnit se nabídky pozemků podle § 7 zákona o prodeji půdy vyhlašované Pozemkovým fondem České republiky v termínech 2. 4. 2012, 25. 5. 2012, 10. 8. 2012 a 5. 10. 2012. Pozemkový fond České republiky zároveň upozorňuje, že novelou zákona č. 95/1999 Sb. došlo k úpravě přednosti oprávněných osob, kterou dle §7, odst. 5 tohoto zákona mají před ostatními osobami, kupujícími půdu dle zmíněného ustanovení. Až dosud měly přednost pouze oprávněné osoby, které při prodeji uplatnily alespoň 70% takzvaného místního nároku (nárok vzniklý v tomtéž katastrálním území, ve kterém se nachází prodávaný pozemek, nebo vzniklý v sousedících katastrálních území či v ostatních katastrálních územích téže obce). Nově vzniklo přednostní právo všem oprávněným osobám s nárokem na náhradní pozemek, tedy bez ohledu na místo jeho vzniku, pokud jej uplatní ve výši alespoň 50% vyhlašované ceny pozemku;

3. peněžitou náhradu podle § 16 odst. 1 zákona o půdě poskytuje Pozemkový fond České republiky v hotovosti. K vypořádání formou peněžité náhrady je třeba Pozemkový fond České republiky písemně vyzvat. V případě zájmu oprávněných osob o tento typ náhrady je možné využít k dopisu přiložený formulář výzvy a v přiložené obálce nám jej vyplněný a podepsaný zaslat zpět.

V případě, kdy oprávněné osoby vlastní restituční nárok v tak malé hodnotě, že pro ně není ekonomicky ani časově účelné zabývat se jeho vypořádáním, mohou vyplnit přiložený formulář „Dohody o vzdání se práva na vypořádání restitučního nároku“, vložit formulář do přiložené obálky a zaslat zpět na předtištěnou adresu Pozemkového fondu České republiky. Tyto dva formuláře („výzva“ a „dohoda“) není možné zaslat v elektronické podobě, neboť musí být opatřeny originálním podpisem oprávněné osoby. Poštovné za odeslané formuláře hradí Pozemkový fond České republiky.

Poslední přílohou dopisu je dotazník, o jehož vyplnění a zaslání v přiložené obálce zpět na předtištěnou adresu PF ČR nebo elektronicky na adresu sekce.restituci@pfcr.cz Pozemkový fond České republiky žádá oprávněné osoby. Výsledky této ankety mohou pomoci zvýšit kvalitu poskytovaných služeb a bezproblémové vypořádání restitučních nároků.

Dotazník ke stažení zde

V případě zájmu mohou oprávněné osoby Pozemkový fond České republiky rovněž kontaktovat pomocí e-mailu na adrese sekce.restituci@pfcr.cz nebo na telefonních číslech 296 164 415 a 296 164 185. Upozorňujeme, že na telefonické dotazy ohledně výše restitučních nároků není možné, z důvodu ochrany osobních údajů oprávněných osob, sdělovat konkrétní výši nevypořádaných restitučních nároků.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info