Nižší výnosy v ekologickém zemědělství

Hektarové výnosy jsou v ekologickém zemědělství v průměru o 20 procent nižší než v konvenčním zemědělství. To je výsledek analýzy nizozemských vědců.

V metaanalýze provedené vědci z University Wageningen bylo hodnoceno 362 vědeckých prací, které byly publikovány v posledních 25 letech. Jak u různých polních plodin, tak i v různých oblastech světa byly zjištěny výrazné rozdíly. Například v Nizozemsku jsou hektarové výnosy v ekologickém zemědělství zhruba o 25 procent nižší než v konvenčním zemědělství.

Spotřeba potravin stoupá

Autoři kriticky hodnotili, zda by mohlo ekologické zemědělství uživit přibližně 7 miliard lidí žijících v současné době na naší planetě. Již nyní hladoví miliarda lidí a růst obyvatelstva nezadržitelně stoupá. Každý rok přibývá okolo 80 milionů lidí. Do konce století bude podle prognózy Spojených národů na Zemi žít 10 miliard dětí, žen a mužů, kteří budou potřebovat nasytit. Přitom vyšší spotřeba není důsledkem pouze rostoucího počtu obyvatel. Mnohem větší vliv na vyšší spotřebu potravin rostlinného a živočišného původu mají stoupající příjmy obyvatel v rozvojových a prahových zemích.

Navzdory nižším výnosům existují podle vědců dobré důvody pro další posílení ekologického zemědělství. Mezi ně lze zahrnout udržení biodiverzity a šetření přírodních zdrojů. Dalším důvodem jsou rostoucí náklady na hnojiva a přípravky na ochranu rostlin. Kromě toho některé metody používané v ekologické produkci by mohly být vhodné i pro konvenční zemědělství.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info