Cukráři zvažují zdražení pamlsků kvůli rostoucí ceně vajec

Dorty a jiné laskominy by mohly kvůli růstu cen vajec zdražit. Některé menší cukrárny, které nepoužívají vaječné náhražky, už mluví o tom, že budou muset zvednout ceny, nebo to přinejmenším zváží. Výroba jednoho poctivého dortu kvůli vajíčkům od začátku roku zdražila až o desítky korun.

Zdražení vajec už pocítila majitelka vlašimské cukrárny U Ježka Jarmila Procházková. Ta sama nevyrábí, ale bere dorty od dvou výrobců a oba už letos dvakrát zdražili. V lednu kvůli DPH a nyní před týdnem kvůli vejcím. "Minulý čtvrtek jsem brala dorty a už byly o 15 korun dražší. Ceny jsem zatím nechala, čekám, co bude a nechci hned přeceňovat všechny zákusky," svěřila se žena.

"Vejce jsou drahá. Ještě jsme nezdražili, ale jestli cena vajec nepůjde dolů, budeme muset," připouští Naděžda Hájková, spolumajitelka čtyř cukráren Hájek & Hájková v Praze a okolí. Cukrárna nakupuje vejce za velkoobchodní ceny, které se mění každým dnem. Nyní sahá až k šesti korunám. "Asi všichni budou muset zdražit," myslí si cukrářka. Další náklady jako je elektřina, prý takový problém nejsou.

Otázkou, zda zdražit a riskovat tak odliv zákazníků, nebo ceny nechat na úkor zisků, si budou muset položit zejména drobní cukráři, kteří nepečou ze šlehaných vaječných polotovarů a dalších náhražek. V cukrařině platí, že poctivá výroba rovná se i víc vajíček.

Anna Taberyová, která má domácí cukrárnu v Lubné u Poličky, tvrdí, že do jednoho kulatého dortu, použije 9 až 10 vajec. Takový dort se pak rozdělí na deset kousků, někdy i víc. Jeden kousek dortu se tak cukrářce při dnešní ceně vajec od začátku roku prodražil i o tři nebo čtyři koruny. Zdražení se ale brání, protože už ceny mírně zvedala v lednu kvůli DPH a chce si udržet zákazníky.

"Zatím o tom neuvažuji. Ještě to budu muset propočítat a uvidím. Snad ceny zvedat nebudu," řekla iDNES.cz Taberyová, která dělá jen zakázkovou výrobu a vejce nakupuje za necelých šest korun za kus. "V supermarketech neberu, tam jsou polské a já dávám přednost českým," vypráví. Pro ty cukrárny, které pečou z chemických ingrediencí nebo nekvalitního tuku, podle ní drahá vejce nejsou problém.

Penam žije z chleba. Bábovky pro něj nejsou důležité

Velké pekárny zdražení vajec příliš pálit nemusí. "Vejce se do chleba a rohlíků nepoužívají. Používají se na šlehané hmoty atd. V tuhle chvíli máme smlouvy s dodavateli na vaječné melanže (vaječný polotovar) třeba na šest měsíců. Navíc prodáváme jen několik tisíc bábovek denně, není to pro nás určující segment. Rozhodně z důvodů zdražení vajec neuvažujeme o úpravách cen," sdělil obchodní ředitel Penam Josef Červenka.

Pro pekárnu, která spadá do potravinářského impéria Andreje Babiše, jsou rozhodujícím sortimentem rohlíky, housky, veky a hlavně chléb. Penam je jedním z největších výrobců chleba v zemi. "Je na něm postavena celková koncepce Penamu," řekl. Nicméně vyjádřil mírné obavy z růstu cen obilí. "Je otázka, jak bude zdražovat mouka," nevyloučil Červenka, že komodita letos vyžene ceny pečiva nahoru. Pšenice od začátku roku na burze zdražila zhruba o 15 eur na současných 215 eur.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info