20 tun pšenice v roce 2032?

Britští vědci si stanovili ambiciózní cíl – v příštích dvaceti letech chtějí zvýšit výnos pšenice na 20 t/ha. V současné době se průměr pohybuje okolo 8,4 t/ha. Výnos by tedy musel ročně stoupnout o 2,5 %, tj. 0,4 t/ha. Za tímto účelem byl zahájen výzkumný program asociace RRA (Rothamsted Research Association) plánovaný na 5 let, uvedl britský odborný časopis Farmers Weekly.

V rámci státem podporovaného výzkumného projektu by měl být výnosový potenciál pšenice lépe využit a maximalizován. Proto musí být zlepšena např. efektivita fotosyntézy a rezistence vůči chorobám. Britští vědci chtějí také zvýšit adaptabilitu pšenice vůči vysokým teplotám a suchu. Pšenice by kromě toho v budoucnu měla vykazovat efektivnější příjem živin z půdy.

Velká Británie podpoří také výzkum genomu pšenice a ječmene částkou 8,5 mil. EUR. Výzkum by měl umožnit rychlejší šlechtění lepších odrůd. Jaký výnosový potenciál v pšenici tkví, ukazuje světový rekord, kterého bylo dosaženo v roce 2010 na Novém Zélandu: 15,64 t/ha.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info