Ministr zemědělství vystoupí na sněmu Agrární komory

Ministr zemědělství Petr Bendl se dnes zúčastní sněmu Agrární komory České republiky (AK ČR), kde bude informovat zemědělce o průběhu projednávání reformy Společné zemědělské politiky (SZP). Cílem Ministerstva zemědělství je ochránit zemědělce před zbytečným nárůstem byrokracie a zajistit, aby členské státy měly dostatek prostoru pro reflexi svých specifických podmínek.

Pro vyjednávání podmínek pro naše zemědělce v rámci SZP považuji za důležité to, že Ministerstvo zemědělství má jednotný postoj s nevládními zemědělskými organizacemi. Velmi oceňuji aktivní zapojení zástupců AK ČR do diskuse o budoucím programovém období. Věřím, že se i nadále budeme společně připravovat na další jednání v Bruselu,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl a dodal: „Právě kvůli důležitým otázkám reformy Společné zemědělské a rybářské politiky jsem před několika málo týdny ustanovil Gremium pro koncepční otázky a reformu společné zemědělské a rybářské politiky, jakožto platformu na národní úrovni, která by měla spolupráci MZe a nevládních organizací dále prohloubit“.   

Na pracovních skupinách Rady Evropské unie již ČR u řady opatření vznesla své požadavky. V případě přímých plateb odmítla capping a požadovala využít SAPS (plošnou platbu) jakožto alternativu k základní platbě. U předávání znalostí a informačních akcí, zřizování seskupení producentů nebo u rozvoje zemědělských podniků a podnikatelské činnosti česká agrární diplomacie usilovala o podporu mladých zemědělců bez omezení velikosti podniku. O všech těchto tématech jedná ministr Petr Bendl při svých bilaterálních jednáních s resortními kolegy z ostatních členských zemí  Unie. Klíčovým a všemi zmiňovaným tématem je rovněž obhajoba finančních obálek na rozvoj venkova. 

Ministr Bendl chce na sněmu Agrární komory informovat také o tom, že Ministerstvo financí nevyhovělo žádosti MZe a neposkytlo na rok 2012 peníze pro výplatu národních doplňkových plateb k přímým podporám. „Zemědělci letos nebudou podávat žádost o národní doplňkové platby v rámci jednotné žádosti do 15. května, jak bylo obvyklé v předchozích letech. Pokud se nám podaří dodatečně získat finanční prostředky, přijmeme žádosti o výplatu TOP-UP v pozdějším termínu,“ uvedl ministr Bendl. 

Dalším tématem, o kterém ministr bude hovořit, jsou bioplynové stanice. Zaregistrováno je 105 projektů ve výši 1,67 miliardy korun. Podpory se dočká zhruba čtvrtina, rozhodovat bude časové hledisko u projektů s 66 body. 

V neposlední řadě ministr Bendl před delegáty sněmu AK ČR představí svůj postoj k Zelené naftě a zavedení spotřební daně na víno. 

Kateřina Böhmová 

ředitelka Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info