Souhrn událostí uplynulého dne – 15.3.2012

Rozkol mezi tuzemskými vinaři pokračuje

Rozkol mezi tuzemskými vinaři pokračuje. Počet členů a sympatizantů Vinařské asociace, která vznikla začátkem letošního roku, se zvýšil na téměř stovku. ČTK to dnes řekl Josef Valihrach, který patří mezi zakladatele asociace. Podle Svaz vinařů ale nová asociace nereprezentuje názory českých a moravských vinařů.

Rybáři ve Stráži v Pelhřimově letos nesmí lovit dravé ryby

Rybník Stráž na tom není nejlépe. Pod jeho hladinou se rozhostily natolik závažné poměry, že se členové pelhřimovského rybářského spolku rozhodli jednat. „Přemnožila se nám tam plevelná ryba, zejména cejn, který ubírá přirozenou potravu kaprovi. Ačkoliv jej tam pravidelně doplňujeme, nedaří se mu,“ popsal Milan Macura.

Schmallenberg „útočí“

Na sklonku loňského roku se podařilo odhalit původce nové nákazy skotu, ovcí a koz, podle místa výskytu byl pojmenován Schmallenberg virus. Je zřejmé, že onemocnění, které způsobuje, znamená ekonomické ztráty kvůli ztrátě produkce a to především u skotu. Jedním ze základních příznaků u skotu je horečka a snížení dojivosti až o 50 %.

Sezona farmářských trhů v ČR se pomalu rozjíždí

Sezona farmářských trhů v Česku se začíná pomalu rozjíždět. Někde již trhy začaly, na většině míst však zahájí až v průběhu jara, zjistila ČTK v anketě v regionech. Podle informací Státní veterinární správy (SVS) se během loňského roku trhy konaly nejméně na 170 místech, letos patrně přibudou nové.

EU ukončila dlouholetou obchodní válku o hovězí s USA a Kanadou

Evropská unie dnes ukončila skoro čtvrt století trvající obchodní válku se Spojenými státy a Kanadou týkající se hovězího masa. Europoslanci velkou většinou schválili dohodu, díky níž zůstává v platnosti zákaz dovozu hormonálně upraveného masa z USA a Kanady výměnou za zvýšení kvóty na dovoz vysoce jakostního masa z těchto dvou zemí.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info