Tučným husím a kachním jatýrkám zvoní hrana, podle EU jsou plná toxinů

Čím dál tím víc západních vlád zakazuje metody, které jsou nutné k vykrmení hus či kachen tak, aby vznikla pochoutka známá jako foie gras, tučná játra. Zatímco EU chce v roce 2019 produkci této delikatesy zastavit, Čína mezitím míří na post největšího světového producenta, napsal čínský list Economic Observer.

Společně s kaviárem a lanýži jsou foie gras (čti foa gras) neboli tučná játra jednou ze tří největších gurmánských pochoutek v západních zemích.

Ovšem nucené krmení hus a kachen tak, aby jejich játra výrazně ztučněla, je leckde považováno za trápení zvířat a provází je mezinárodní kontroverze. Obdobná procedura přitom byla podle historiků provozována už ve starém Egyptě před téměř 5 000 lety.

Země jako je Německo nebo Polsko už metodu krmení sondami zaváděnými do jícnu zvířat zakázaly. A například Kalifornie zvolila přímo zákaz prodeje samotných foie gras.

Evropská unie plánuje produkci této tradiční pochoutky od roku 2019 zastavit. V současnosti například Maďarsko, které bývalo druhým největším producentem, postupně snižuje množství a produkci zastavil také Izrael, který v minulosti rovněž patřil mezi velké hráče trhu s husími játry. A tak není vůbec překvapivé, že se produkce přesouvá na východ do Číny, kde by se této pochoutce mělo dařit.

Jak zvládnou nucené vykrmování hus a kachen Číňani?

Největší husí a kachní farma na světě a továrna na foie gras už brzy vznikne na březích jezera Pcho-jang v čínské provincii Ťiang-si. Americká investiční společnost Creek Project se do společného projektu chystá vložit 100 milionů dolarů. Tuto zprávu minulý týden zveřejnila pekingská nezisková společnost Darwin Natural Knowledge Society, zaměřená na ochranu životního prostředí.

Plánovaný projekt u jezera Pcho-jang má ročně odchovat zhruba dva miliony hus a osm milionů kachen. Čína už nyní produkuje tisíc tun foie gras ročně, což je dvojnásobek množství z roku 2006. Francie ale zatím zůstává jedničkou na trhu se zhruba 20 tisíci tun ročně.

Minulý rok byla část francouzských producentů foie gras vykázána z Mezinárodního potravního veletrhu v německém Kolíně, což vyvolalo jisté německo-francouzské napětí. "V mezinárodním obchodě může nedostatek respektu v péči o zvířata vytvářet bariéry a poškodit i pověst země," řekl Čang Tan, spoluzakladatel čínské skupiny Animals Protection Reporters Salon.

Odborníci a ochránci zvířat varují před toxiny v tučných játrech

Skupiny ochránců práv se snaží lidi přimět k tomu, aby foie gras nejedli poukazováním na to, že je to nesmírně tučný pokrm. "Normální zdravá játra obsahují pouze pět procent tuku, zatímco ve foie gras ho je 50 procent," uvedl Čou Cun-kcho, ředitel světové asociace farem pečujících o blaho zvířat.

Nucené krmení přitom neškodí jenom zvířatům, ale i samotným lidem, kteří jedí foie gras. "Když nějaká bytost najednou dostane velké množství jídla, játra se rychle vyčerpají. To je přiměje vyprodukovat velké množství stopových toxinů," vysvětlil nutriční odborník Jü Li.

A co hůř. "Zrní používané na Západě ke krmení hus či kachen je čisté. V Číně je často plesnivé, takže obsahuje rakovinotvorné aflatoxiny. To běžně potvrzují kontroly v čínském potravinářství. Játra i maso hus či kachen krmených takovouto stravou jsou proto velmi nezdravé," zdůraznil čínský odborník.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info