Bude kukuřice MON810 ve Francii od tohoto týdne opět zakázána?

Francie by chtěla pěstování transgenní linie kukuřice MON810 společnosti Monsanto zakázat nejraději v celé EU. Protože EU se však v tomto ohledu nemůže shodnout, předložila Paříž Komisi návrh na nový národní zákaz pěstování. Poslední zákaz ve Francii Evropský soudní dvůr v září 2011 kvůli formalitě zrušil.

20. března chce Francie opět zavést zákaz GM kukuřice. Podmínkou je ale souhlas Bruselu, který stále ještě chybí. Podle tiskových zpráv však přibývají hlasy, které tento krok bez povolení Komise požadují. Není třeba ptát se EU na povolení, ozývá se.

Na druhé straně existují zemědělci, kteří sázejí na liberální postup Bruselu a rádi by v tomto roce geneticky modifikovanou kukuřici vyseli. Společnost Monsanto sice nechce MON810 ve Francii dále prodávat, zemědělci chtiví pěstování se však již zásobili ve Španělsku, píše tisk. Podle současné právní situace tito zemědělci kukuřici v příštích týdnech, jakmile se dostatečně oteplí, legálně vysejí.

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Frankreich-MON810-ab-naechster-Woche-wieder-verboten-796083.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info