Intenzivní hnojení trvalých travních porostů ovlivňuje hospodaření půdy s vodou

V intenzivně hnojených trvalých travních porostech se odpařuje až o 15 % více dešťové vody než na nehnojených plochách. Současně je množství vody, které se vsakuje do půdy a může tam vytvářet nové zásoby podzemní vody, až o 50 % nižší. K tomuto výsledku dospěli vědci z University Göttingen v rámci projektu „GrassMan“ prováděného v blízkosti obce Silberborn v dolnosaském Sollingu, kde sdružení Exzellenzcluster „Functional Biodiversity Research“ zkoumalo důsledky intenzivního obhospodařování trvalých travních porostů za podmínek blízkých praxi.

Jak univerzita dále informovala, v minulých padesáti letech bylo více než 70 % ploch trvalých travních porostů ve střední Evropě převedeno na intenzivní způsob obhospodařování. „Vycházíme z toho, že tvorba podzemních vod v těchto oblastech již znatelně poklesla“, uvedl vedoucí oddělení ekologie a výzkumu ekosystémů University Göttingen prof. Christoph Leuschner. Podle jeho odhadu by pokles srážek v letních měsících, který je předpovídán pro některé oblasti střední Evropy v souvislosti s klimatickými změnami, mohl tvorbu podzemních vod ještě více snížit.

Podle univerzity spolupracují ve sdružení Exzellenzcluster od roku 2008 vědci Fakulty lesnických věd a lesní ekologie, Fakulty biologie a Fakulty zemědělských věd. Dolnosaské ministerstvo zemědělství podporuje projekt plánovaný na pět let celkovou částkou přibližně 3,7 mil. EUR. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-News-Intensive-Gruenlandduengung-beeinflusst-Wasserhaushalt-der-Boeden-798093.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info