Na Jindřichohradecku neustále ubývá zvěř

Na Jindřichohradecku významně ubyla za poslední dva roky zvěř. Vyplývá to ze sumáře lovu v okrese.

Důvodů je podle jednatele Okresního mysliveckého spolku v Jindřichově Hradci Pavla Průši hned několik. 

„Za problémem je hospodaření člověka a také pytláctví, které se rozmáhá tak jako jinde také na Jindřichohradecku,“ uvedl. Za poslední dva roky se tak snížil lov srnčí zvěře téměř o 500 kusů a černé o dva tisíce kusů. Myslivcům uškodil ještě nový zákon, který dříve uváděl, že pytlákem je ten, kdo uloví a nově říká, že pytlákem je ten, kdo ulovil. Vina se tak tak pytlákům daleko hůře prokazuje. 

Myslivost se ale nyní těší zvláštní ochraně, byla zaspána na seznam nehmotného kulturního dědictví České republiky. „Myslím si, že je to dobře, ochrání se tak myslivecké tradice, zvyky a mluva, které se stále udržují. Tyto tradice existují i v jiných státech Evropy například v Maďarsku, Německu a Rakousku, kde jsou také na velmi dobré úrovni,“ popsal Pavel Průša. 

Také jiní souhlasí s tím, že by se měla myslivost speciálně chránit. „Je dobře, že jsou myslivecké tradice stále prezentovány například na výstavách trofejí nebo přehlídkách loveckých psů. Ale také v menších obcích například na mysliveckých bálech,“ říká například třeboňský místostarosta a myslivec Zdeněk Mráz. 

Autor: Renata Kočí (Pávková)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info