Výroba piva v Česku po tříletém poklesu loni rostla
21.03.2012 | ČT 24
Tuzemské pivovary loni uvařily o 2,7 procenta více piva než v roce 2010. Zastavil se tak tři roky trvající pokles produkce piva. Výroba se zvýšila především díky novým druhům piv, prodeji piva v PET lahvích a rostoucímu vývozu.
Vývoz piva loni vzrostl téměř o čtyři procenta. Přitom se zvýšil podíl nových exportních teritorií na úkor zemí, kam se z Česka tradičně pivo vyváží. Došlo také k omezení dovozu piva ze Slovenska, Maďarska a Polska.
"Za pozitivní lze považovat, že pivovary výrazně inovují svou nabídku piv, přicházejí s novými obaly, které konzumenti velmi rychle přijali, a v neposlední řadě se postupně navrací rovněž dynamika exportu českého piva," uvedl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.
Produkce všech českých pivovarů nepřetržitě rostla od roku 2001 do roku 2007, kdy vystoupala na rekordních 19,9 milionů hektolitrů. Od roku 2008 se zejména v důsledku ekonomické krize snižovala. Pokles v letech 2008 až 2010 byl v součtu takřka 15procentní.
Další články v kategorii
- Fotosoutěž pro Juniory ČSCHMS (11.12.2025)
- Regenerativní zemědělství se po letech pokusů i praxe jeví jako možné a vhodné (11.12.2025)
- Dřevo z Ruska se dostává do EU prostřednictvím dceřiné společnosti výrobce hraček (11.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- TZ AOPK ČR: Zákaz zábavní pyrotechniky ochrání přírodu v nejcennějších partiích Hrubého Jeseníku (11.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výsledky veřejné soutěže programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II (11.12.2025)
- K odkladu sporného evropského nařízení o odlesňování přispěla i Potravinářská komora ČR (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)

Tweet



