Rybník Rožmberk by mohl zadržet čtyřikrát více vody

Vodohospodáři plánují budování nových protipovodňových opatření na rybníku Rožmberk. Podle studie by po stavebních úpravách dokázala jeho hráz zadržet 27 milionů metrů krychlových vody, tedy více než čtyřikrát tolik než dosud. Ředitel Hornovltavského závodu Povodí Vltavy Zdeněk Zídek tvrdí, že by to bylo nejefektivnější opatření svého druhu na jihu Čech. Stála by 200 milionů korun. Podobná na Nežárce se odhadují na více než miliardu, řekl Zídek ČTK.

Protipovodňová opatření na největším rybníku v zemi chce Povodí Vltavy navrhnout do dotačního programu Podpora prevence před povodněmi III. Úpravy vyplynuly ze studie využití retenčních schopností rybníka Rožmberk, kterou nechal zpracovat Jihočeský kraj. Ochránit by měla před stoletou vodou Veselí nad Lužnicí a další města podél řeky Lužnice.

Úpravy by se týkaly celkem deseti objektů. "V první řadě jde o zvýšení bezpečnosti hráze, a to obdobným způsobem jako byla zvýšená bezpečnost Novořecké hráze, která byla realizována v letech 2007 a 2008 nákladem 130 milionů korun, tudíž jejím vyztužením," uvedl Zídek. Připomněl, že hráz Rožmberka je 600 let stará, a při povodních v roce 2002 byly pochybnosti, zda velké vodě odolá.

Další úpravy by se týkaly pravobřežního zavázání hráze, bezpečnostního přelivu a vyčištění úseku před přelivem, kde Lužnice přitéká hustým lesem. Na levobřežním zavázání by se musela vybudovat nová spodní výpusť a úpravy by se týkaly i vedlejší výpusti Adolfka. Vybudovaly by se také hráze, které by ochránily místní části Třeboně - Nová Hlína a Stará Hlína.

Zídek poznamenal, že při záplavách vždy vznikalo pnutí mezi Třeboní a Veselím nad Lužnicí. "Veselí vždy potřebuje, aby se povodňová vlna transformovala do rybníka Rožmberk, tudíž, aby se Rožmberk naplnil, v Třeboni naplněním rybníka dochází k potížím ve Staré Hlíně a v některých čtvrtích. Každá obec má opačné zájmy, každá hájí zájmy svých občanů. Projekt by měl nerovnováhu vyřešit," upozornil.

Majitelem Rožmberku je Rybářství Třeboň a jeho předseda představenstva Jan Hůda s opatřeními souhlasí. "My to vnímáme jako celospolečenský zájem. Ten rybník, když přijde povodeň, tak tu vodu stejně musí zadržet. Rybník by se rybářsky musel přizpůsobit vodohospodářské úloze. Z pohledu zdravého rozumu a toho, co nám ukázal rok 2002, je to jenom dobře, my to podporujeme a chceme, aby se za újmu na hospodaření, zpevnila hráz a další a další věci," řekl Hůda ČTK.

"Je to pro nás velká komplikace, protože to zasahuje do katastrálního území města. Určitě budou muset být zrealizována opatření, která zabrání škodám na majetku města a jeho místních částí," řekl ČTK starosta Třeboně Jiří Houdek. Řešit se musí také přítok Spolského potoka.

Starosta Veselí nad Lužnicí Jaromír Novák upozornil, že zatímco protipovodňová opatření na Lužnici se řeší, Nežárka zatím žádná nemá. Podle Zídka se tam posuzuje stavba polderu Krkavec, který by měl zachytit stoletou vodu. "Při jedné z variant by se muselo zbourat 45 objektů a vystěhovat 97 obyvatel. Stálo by to přes miliardu," konstatoval.

Rybník Rožmberk leží severně od Třeboně, má výměru 647 hektarů, je v podstatě nádrží na Lužnici. Zadržuje 6,3 milionu metrů kubických vody. Vznikal v letech 1584 - 1590.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info