Komise: Zákaz dovozu evropského dobytka zpochybňuje obchodní závazky Ruska

Podle představitelů Evropské komise Rusko vysílá negativní signál vůči svým obchodním partnerům a zadělává si na problémy několik měsíců před svým vstupem do Světové obchodní organizace. Příčinou takové reakce EU je zákaz importu hospodářských zvířat z evropských zemí, který Rusko zavedlo kvůli virové nákaze.

Evropská unie kritizuje Rusko, které v úterý (20. března) zakázalo dovoz dobytka a prasat ze všech členských zemí.

„Evropská komise považuje ruský zákaz importu dobytka za krok, který není v souladu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO)," prohlásili v úterý ve společném prohlášení evropský komisař pro obchod Karel De Gucht  a jeho kolega John Dalli, který v Komisi zodpovídá za zdravotnictví a politiku spotřebitelů. Komisaři společně vyzvali Rusko, aby zákaz okamžitě zrušilo.

Rusko se rozhodlo zastavit dovoz hospodářských zvířat z některých evropských zemí již minulý měsíc. Důvodem bylo rozšíření nákazy tzv. Schmallenbergským virem, která postihla stáda ovcí, koz a hovězího dobytka v Německu, Nizozemsku, Belgii, Francii, Británii, Itálii a Lucembursku.

Poprvé se virus, který způsobuje vrozené vady u mláďat nakažených zvířat, objevil v listopadu minulého roku v Německu. Podle úřadů odpovědných za zdraví obyvatelstva nepředstavuje pro lidský organismus významné nebezpečí.

V úterý Rusko zákaz rozšířilo na import dobytka a prasat ze všech zemí Unie, včetně zvířat, u kterých se nákaza nepotvrdila. Pro EU je přitom Ruská federace největším trhem, na který živá hospodářská zvířata dováží. Země střední Evropy a pobaltské státy tam například dovážejí až tři čtvrtiny své chovatelské produkce.

Negativní signál

Kromě Egypta je Rusko jedinou zemí, která zákaz dovozu evropského dobytka zavedla, přestože například Spojené státy nebo Kanada si od Unie o nákaze vyžádaly podrobné informace.

Podle představitelů Unie svým rozhodnutím Rusko zpochybňuje své závazky vůči pravidlům globálního obchodu.

„Rusko ke svým obchodním partnerům vysílá velmi negativní signál,“ píše se v prohlášení komisařů. Rusko podle nich ukazuje, že nebere příliš vážně své budoucí členství ve WTO, do které by mělo vstoupit po 18ti letech vyjednávání ještě v průběhu tohoto roku (EurActiv 7.11.2011).

„Je to zkrátka typický způsob jejich chování,“ prohlásil podle agentury Reuters jeden z pracovníků Komise, který se podílí na vyjednávání s Ruskem v této otázce. Připomněl tak podobnou reakci, kterou minulý rok vyvolaly zprávy o epidemii bakterie E.coli. Rusko tehdy zavedlo úplný zákaz importu evropské zeleniny, ačkoliv se ukázalo, že obava z nákazy není vědecky podložená (EurActiv 2.6.2011).

„Situace se však změní, jakmile Rusko vstoupí do WTO. Mají už tedy jen několik měsíců na to, aby zastávali podobné postoje,“ uvedl zmíněný zdroj. Ve chvíli, kdy se Rusko stane členem WTO, budou mít totiž vlády ostatních států možnost předložit případ arbitrárnímu orgánu této organizace.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info