Španělsko požaduje dřívější vyplacení agrárních dotací z fondů EU

Kvůli mnohamilionovým ztrátám na výnosech způsobeným dlouhodobým suchem žádá Španělsko Evropskou komisi o předčasné vyplacení 5,5 miliard EUR. 

Již několik měsíců sužují Španělsko vytrvalá sucha. Letošní zima je tak nejsušší za posledních 40 let. Národní svaz pěstitelů se proto obává ztrát ve výši mnoha milionů EUR. 

Podle odhadu španělského Svazu malých pěstitelů způsobí vytrvalá sucha v tomto roce jenom u obilovin ztráty ve výši 250 milionů EUR. Chovatelům skotu by mohly náklady na produkci stoupnout o 400 milionů EUR, protože jsou kvůli nedostatku píce nuceni kupovat pro skot krmivo. 

Přidává se Portugalsko

Jak v pondělí informoval španělský deník „El País“, hodlá ministr zemědělství Miguel Arias Cañete požádat Evropskou komisi, aby 5,5 miliard EUR z celkové sumy 7,5 miliard agrárních dotací Španělsku poskytla již před začátkem léta místo koncem roku. Vzhledem k tvrdým úsporným opatřením konzervativní vlády premiéra Mariana Rajoye zaměřeným na omezení nového zadlužování je rozpočet španělského ministerstva zemědělství již natolik redukován, že pokud Brusel nevyplatí peníze předčasně, nebude možné poskytnout pěstitelům přímou podporu včas. 

Jak oznámila agentura APA, také Portugalsko se připojuje k žádosti Španělska na předčasné vyplacení agrárních dotací. 

http://www.agrarheute.com/duerre-spanien-hilfen

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info