SZPI: Polské úřady řádně neinformují o solné aféře

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes kritizovala polské úřady za to, že řádně neinformují o podrobnostech aféry s používáním technické soli. Nedostatek informací dozorovým orgánům výrazně komplikuje pátrání po polských potravinách, u kterých je riziko, že obsahují posypovou sůl, informovala dnes SZPI novináře v Praze. Úřad proto bude chtít v EU prosadit důslednější kontroly v zemích, které neposkytují požadované informace. Všechny vzorky polských potravin a soli, které SZPI odebrala v Česku, byly zatím v pořádku.

"Do dnešního dne nemáme prostřednictvím (evropského výstražného systému) RASFF ani jinou cestou žádné konkrétní informace o tom, které subjekty v Polsku zpracovávaly průmyslovou sůl, do kterých potravin a v jakém dávkování byla použita a zda se tyto potraviny mohly dostat na český trh," řekl dnes novinářům vrchní ředitel sekce kontrolní a právní SZPI Martin Klanica, podle kterého se polské úřady snaží kauzu utlumit.

Česko podle Klanici ani kvůli této aféře nemůže zakázat dovoz polských potravin, protože by to bylo v rozporu s evropskými pravidly. "Budeme ale iniciovat vůči Evropské komisi, aby ty členské státy, které nedodržují pravidla hry, byly více kontrolovány a auditovány, protože to podráží důvěru spotřebitelů v celý systém (RASFF), který je nastaven," podotkl Klanica.

Vzorky polských potravin, které SZPI kontrolovala, byly podle Klanici v pořádku. "Zatím se nám nepodařilo prokázat, že by byly kontaminovány (technickou solí). V potravinách je ale pouze několik procent soli, takže se dá těžko očekávat nějaký významný záchyt," dodal.

Firmy zapletené v Polsku do takzvané solné aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí. Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví.

Česká Potravinářská komora krátce po vypuknutí aféry vyzvala MZe k zastavení veškerého dovozu potravin z Polska pokud Poláci nezveřejní seznam firem, které použily technickou sůl k výrobě potravin. MZe ale o tom nerozhodlo.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info