Byl identifikován vektor schmallenberského viru

Podle informací Ústavu tropické medicíny se sídlem v belgických Antverpách vědci prokázali přítomnost schmallenberského viru u tiplíků z rodu Culicoides, a to u tří druhů patřících do komplexů Obsoletus, Pulicaris a Dewulfi. Tyto tři druhy společně s dalšími dvěma přenášejí i původce katarální horečky ovcí.

Poslanci Evropského parlamentu vyzvou na čtvrtečním zasedání (22. 3.) Evropskou komisi, aby zavedla přísnější opatření proti šíření schmallenberského viru. Poslanci varovali, že pokud nebudou přijata vhodná protiopatření, dá se očekávat v období nástupu jara masivnější výskyt nových infekcí. Mezi požadavky poslanců patří zavedení ohlašovací povinnosti u této choroby a pomoc pro postižené chovatele ovcí.

První případ onemocnění ve Španělsku

Schmallenberský virus byl nyní poprvé detekován na území Španělska. Postižen byl jeden zemědělský podnik v andalúzské vesnici Hinojosa del Duque, který vlastní celkem 644 ovcí a 12 koz. Podle údajů Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE) se v postiženém podniku narodilo mrtvé jehně s typickými malformacemi, které způsobuje schmallenberský virus. Následný test ve španělské referenční laboratoři v Madridu podezření potvrdil. Španělsko je osmou členskou zemí Evropské unie, ve které byl prokázán výskyt onemocnění přežvýkavců způsobený schmallenberským virem – po Belgii, Německu, Francii, Velké Británii, Itálii, Lucembursku a Nizozemsku.Zdroj: Agronavigator.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info