EK: Ceny vajec klesnou až koncem dubna

Postupnou normalizaci cen vajec na evropském trhu lze očekávat až koncem dubna, tedy po Velikonocích. Uvedla to dnes podle agentury DPA Evropská komise. Vejce v uplynulých týdnech zdražila kvůli nové směrnici Evropské unie zakazující chov slepic v menších klecích.

Ceny vajec pro použití v potravinářském průmyslu se podle komise vyšplhaly na rekordní úroveň a ceny pro koncové zákazníky stouply "značně". Komise předpokládá, že produkce vajec v EU letos klesne o 2,5 procenta. Nárůst dovozu vajec ze zemí mimo EU je podle ní zřejmě pouze dočasný, napsala agentura DPA.

Češi kvůli výraznému zdražení začali vejce ve velkém nakupovat v sousedním Německu, kde vyjdou výrazně levněji. Předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal dnes varoval, že kvůli prudkému růstu cen vajec zřejmě podraží cukrářské i některé pekařské výrobky.

Obchodníci se nyní v ČR přou se zemědělci, kdo na růstu cen vajec víc vydělává. Podle zemědělců někteří obchodníci zneužili paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvýšili své marže. Obchodní řetězce však tvrdí, že hlavním důvodem růstu cen vajec jsou vyšší nákupní ceny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info