Koncentrace endotoxinů v chovech nosnic

Ustajovací systémy poskytující nosnicím lepší životní podmínky mohou zvýšit zátěž organismu pracovníků vzdušnými kontaminanty – endotoxiny, které mohou mít negativní vliv na jejich respirační zdraví.

Vzduch v chovatelských zařízeních pro nosnice je obvykle kontaminován různými potenciálně nebezpečnými materiály zahrnující plyny, chemikálie jako jsou např. dezinfekční prostředky a prach anorganického a organického původu. Organický prach obsahuje komplex částic pocházejících z krmiv, podestýlky, kůže, peří a exkrementů. Může ale obsahovat i vyšší koncentrace vzdušných mikroorganismů jako jsou plísně, viry, baktérie a jejich složky. Endotoxiny, které jsou součástí vnější membrány některých druhů bakterií (gramnegativní), tvoří majoritní komponentu organického prachu a způsobují u lidí silnou zánětlivou reakci a to zvláště ve vysokých dávkách. Mohou způsobit i horečku, příznaky podobné chřipce, kašel, bolesti hlavy a dýchací potíže. Podílejí na etiologii obstrukčních plicních chorob včetně syndromu podobného astmatu, tzv. toxického syndromu z organického prachu (organic dust toxic syndrome - ODTS) a chronické plicní obstrukci. Byla hlášena vysoká frekvence výskytu respiračních zdravotních problémů u osob pracujících v chovech nosnic. Některé studie doložily existenci vzájemného vztahu mezi mírou působení endotoxinů na organismus zaměstnanců a výskytem respiračních symptomů.

Ustajovací systémy, které nosnicím poskytují možnost volného pohybu, zdá se, vedou k nárůstu koncentrace prachu ve stájovém ovzduší. Po přijetí evropské směrnice o ochraně nosnic a zákazu konvenčních klecí v chovu nosnic však bylo provedeno jen málo srovnání klecových a alternativních systémů chovu.

Epidemiologická studie francouzských vědců si proto vytkla za cíl porovnat koncentraci endotoxinů v polétavém prachu, které jsou vystaveni pracovníci pečující o nosnice v různých systémech ustájení.

Výsledky: 

Koncentrace endotoxinů v inhalační frakci polétavého prachu (velikost částic pod 100 mikrometrů) v halách pro nosnice ustájené v klecích a alternativních systémech ustájení (podlahový, volný a voliérový chov) byly vzájemně porovnávány jak v experimentálních tak i v komerčních podmínkách.

Koncentrace endotoxinů byla vyšší v experimentálních voliérách (v průměru 565 endotoxinových jednotek - EJ/m3, rozmezí 362-1491 EJ/m3; pozn. jednotka je vztažena na aktivitu standardního endotoxinu E. coli) než v klecových ustájeních (98 EJ/ m3 v rozmezí 51-470).

V polních podmínkách byla koncentrace endotoxinů ve vzduchu v 13 alternativních chovech vyšší (35 až 3156  EJ/m3 než v budovách vybavených klecovými systémy (n = 8; 78-576  EJ/m3). To korelovalo s koncentrací inhalačního prachu (frakce s částicemi o velikosti menší než 5 mikrometrů) a teplotou uvnitř budov, ale nekorelovalo se střídáním ročních období.

Prezentovaná studie zdůraznila, že v chovech nosnic mohou být zaměstnanci vystaveni působení entodoxinů a to zejména v alternativních systémech chovu.

  • Endotoxin concentration in poultry houses for laying hens kept in cages or in alternative housing systems
  • British Poultry Science, 52, 2011, č. 5, s. 523-530
  • DOI:10.1080/00071668.2011.617728

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info