MZe chce rozšířit zpoplatnění za odvod dešťové vody

Ministerstvo zemědělství (MZe) připravuje návrh, který má změnit systém zpoplatnění čištění dešťových vod. Zatímco dnes za odvod neplatí také správci silnic, dálnic, České dráhy nebo zoologické zahrady, podle připravované novely by do budoucna zůstali ušetřeni jen majitelé obytných domů. Při příležitosti Světového dne vody to uvedl náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík. MZe však očekává, že v připomínkovém řízení narazí na odpor mimo jiné ze strany ministerstva dopravy.

Po změně zpoplatnění odvodu srážkových vod volají především vodárenské firmy. "My máme zájem na tom, aby byly jiným způsobem řešeny dešťové vody a následné čištění těchto vod. Aby skončily výjimky," uvedl předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) František Barák. Vodárenské firmy jsou podle něho pro zachování výjimky pouze pro domy sloužící k trvalému bydlení. Čistit dále zdarma vodu pro zoologické zahrady, města či správce komunikací nechtějí.

"Oni neplatí. My ještě platíme za uložení kanalizačních systémů v komunikacích. Naopak oni od nás chtějí nájemné a poplatky za uložení těch systémů," řekl Barák. Čištění podle něj v podstatě zaplatí ve formě stočného spotřebitelé napojení kanalizací na čistírny odpadních vod. "Jsou to stamiliony ročně," podotkl.

Návrh MZe je prakticky totožný s požadavkem vodohospodářů. "Musím ale už dopředu říci, že to bude velice problematické projednat a vyjednat v rámci meziresortního připomínkového řízení," řekl náměstek. Zásadní nesouhlas je podle něj možné očekávat ze strany ministerstva dopravy, pod které spadá správa silnic či železnic. V současnosti mají až na pár výjimek povinnost platit za odvod srážkových vod do kanalizace majitelé nemovitostí, které slouží pro podnikání.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info