Valtické vinné trhy nabídnou přes 930 vzorků vína

Od začátku týdne vozí vinaři do Valtic vzorky k účasti na letošním 45. ročníku Valtických vinných trhů. Celkově jich bude více než 930, což se blíží rekordnímu počtu z roku 2009. Valtické vinné trhy jsou jednou z největších vinařských akcí v zemi a uskuteční se 11. a 12. května. O počtu letos přihlášených vzorků dnes ČTK informoval Jan Otáhal ze Společnosti Vinné trhy Valtice.

Španělská konírna zámku ve Valticích se plní vínem už od úterka. "Rok 2010 bude co do počtu vzorků překonaný určitě. Číslo se zvyšuje, ještě dnes ráno vinaři vozili svá vína," řekl ČTK Otáhal. Počet 956 vzorků z roku 2009 však zatím překonaný není. Větší část letošních vzorků pochází od tuzemských, slovenských a rakouských vinařů. Tradičně nejvíce vín, 36 vzorků, dodaly Vinné sklepy Valtice. Dorazila ale i vína ze vzdálených zemí, například z Argentiny a ze Španělska.

Loňská sklizeň byla podle Otáhala kvalitní a bohatá a mnoho vinařů má ambice získat na soutěži ve Valticích medaili či diplom. "Podle prvních průzkumů bude opět velmi početná kategorie bílých vín se zbytkovým cukrem 12 až 42 gramů na litr," přiblížil Otáhal. Odborná degustace je naplánovaná na druhou polovinu dubna a v květnu už se na Valtické vinné trhy mohou těšit tisíce návštěvníků, kteří do Valtic přijíždějí.

Letošní ročník Valtických vinných trhů ponese číslo 45, výstavy vín však mají ve Valticích mnohem delší tradici. Ve vídeňském archivu je zmínka o výstavě 2000 vín z Valtic a okolí z roku 1858.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info