Propad produkce vajec v EU

Celoplošný zákaz chovu nosnic v konvenčních klecích v Evropské unii způsobil nedostatek vajec na trhu a také nárůst jejich ceny. Od začátku roku panuje na evropském trhu s vejci neobvyklá situace: extrémně snížená nabídka na volném trhu při přetrvávajících vysokých cenách. Cena volně obchodovaných vajec prudce roste. Zatímco na začátku roku kotace vajec se uzavíraly v ceně 8,10 € za 100 vajec, před 2 týdny to již bylo podle sdělení Margit Beckové z Marktinfo Eier& Geflügel (MEG) 14,5 € za 100 vajec. Po velmi dynamickém vývoji cen vajec aktuálně došlo k jejich ustálení a na něktecrých místech dokonce i k jejich mírnému poklesu.

Již v roce 1999 EU rozhodla, že slepice potřebují ke svému životu více místa, bidélka, podestýlku a hnízda. I když měly drůbežářské farmy na přestavbu 12 let, 13 členským zemím se to do 1. ledna 2012 nepodařilo. Protože v mnoha zemích teprve přestavba ustajovacích kapacit probíhá, odrazilo se to ve výrazném propadu produkce vajec v EU. Podle propočtů je v současné době celková produkce vajec v EU v porovnání s loňským rokem o více než deset procent nižší.

V Německu se uskutečnila transformace konvenčních klecí na obohacené již v roce 2010. V důsledku realizace tohoto opatření ale od té doby Německo musí pokrývat přibližně třetinu poptávky po vejcích dovozem ze zahraničí. Požadavky, které jsou v této zemi kladeny na domácí produkci vajec, jdou dokonce ještě nad rámec požadavků EU.

Objem produkce vajec v Německu je na stejné úrovni jako před transformací na nový typ klecí, tj. stejný jako v roce 2008. Proto Německo zůstává dál závislé na dovozech ze zahraničí. Dopad transformace klecového ustájení pro nosnice na Evropskou unii jako celek je proto výrazně cítit i na německém trhu. Postiženy touto neobvyklou situací na trhu v Německu jsou především třídírny, průmyslové podniky (výrobci těstovin, majonéz a pečiva) a velkoobchod. V maloobchodě spotřebitelé nemusejí platit vyšší cenu. Ceny vajec z podlahových chovů dokonce klesly. Důvodem je běžná praxe v maloobchodě s potravinami - uzavírání dlouhodobých kontraktů na zboží, tzn. ještě v loňských nízkých cenách. Proto současná situace na trhu nemá bezprostřední vliv na spotřebitelské ceny volně obchodovaného zboží. Spolkový svaz potravinářského obchodu v Německu také v nejbližší době nepočítá s plošným nárůstem cen vajec pro spotřebitele.

Zemědělci z vysoké cen vajec těží pouze částečně. Mnozí chovatelé nosnic musejí dodávat vejce v ceně, sjednané ve smlouvách o dodávkách do sítě maloobchodních prodejen. Někteří dokonce musejí v případě, že sami nejsou schopni dostát kontraktovanému množství vajec, přikupovat vejce na volném trhu za vysoké ceny a to pro ně může mít velmi nepříjemné následky.

Jak se bude situace vyvíjet v příštích týdnech a měsících bude záviset především na tom, jak rychle dojde k transformaci konvenčních klecí ve 13 zemích EU. Zkušenosti z Rakouska a Německa ukazují, že po několika měsících stagnace dochází ke změně tendence směrem vzhůru. Odborníci z MEG předpokládají, že v příštích týdnech a měsících nebude v žádném případě trh EU zásobován vejci v dostatečném objemu, ve druhé polovině roku by však již měla produkce vajec opět začít stoupat.

In jeder Zehner-Packung fehlt ein Ei

www.agrarheute.com

 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info