Virus ptačí chřipky H5N2 v Nizozemsku ohrožuje i chov drůbeže v Německu

Po detekci viru ptačí chřipky subtypu H5N2 v několika chovech drůbeže v nizozemské provincii Limburg, která se nachází na jihovýchodě země, se obává veterinární úřad se sídlem v kraji Viersen (spolková země Severní Porýní-Vestfálsko) vzdálených pouhých 25 km od ohniska nákazy, že by mohlo dojít k přenosu infekce do chovů drůbeže v příhraničním prostoru. Chovatelé by proto měli z preventivních důvodů ponechat v uzavřených halách a nepouštět je do volné krajiny, protože je chřipkový virový kmen H5N2 vysoce infekční pro volně žijící ptáky. Jak přenášejí zvířata onemocnění, je obtížné objasnit. Pravděpodobně se podle informací veterinární správy do přenosu zapojují kachny a další druhy volně žijící vodní drůbeže.

Situace se stává problematickou v případě, že nízkopatogenní viry vyvinou díky mutaci vysocepatogenní viry. Na rozdíl od vysocepatogenních chřipkových virů se ty nízkopatpogenní většinou klinicky manifestují jen nezřetelnými nebo se dokonce nemanifestují navenek žádnými příznaky. Následkem toho může dojít k masivnímu výskytu případů onemocnění a úhynu infikovaných zvířat. Aby chovatelé zabránili dalšímu šíření infekce, měli by striktně dodržovat zesílená hygienická opatření – propusti, dezinfekční matrace, ochranný oděv pro návštěvy, návštěvnickou knihu. Pohyb cizích osob je nutné omezeit na minimum. Také privátní chovatelé drůbeže by měli nyní svoji drůbež chránit. V okrese Viersen se vyskytuje 1253 chovatelů drůbeže a 35 komerčních podniků s více než 100 zvířaty. Tato opatření platí i pro tři sousední okresech. Každý chovatel drůbeže je vázán ohlašovací povinností vůči příslušnému veterinárnímu úřadu a veterinární pojišťovně. 

Geflügel im Stall lassen: H5N2-Vogelgrippe in Limburg bedroht Geflügelbetriebe im Kreis Viersen

Landkreise empfehlen Stallhaltung wegen Vogelgrippe

www.animal-health-online.de

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info